Въжени линии ЕАД - дъщерно дружество на Витоша ски, приватизирано

...
Въжени линии ЕАД - дъщерно дружество на Витоша ски, приватизирано
Коментари Харесай

ВАС окончателно нареди собствениците на Драгалевския лифт да го ремонтират

" Въжени линии " ЕАД - дъщерно сдружение на " Витоша ски ", приватизирано преди време от общината, ще би трябвало да ремонтира Драгалевския въжен превоз. Това постанови дефинитивно Върховният административен съд (ВАС), който удостоверява решение в същия смисъл на Административен съд - София-град.

Дружеството собственик на рушащия се въжен превоз нападна пред административните съдилища заповед на основния проектант на столицата от 26 април 2021 година С нея той им нареждаше " да извършат нужните ремонтни и възстановителни действия за коригиране и укрепване, и привеждане в сходство с условията на ЗУТ строеж: „ Двуседалков открит въжен превоз „ Драгалевци “ – лифтови станции и въжена линия с структура на фундаменти и носещи стълбове, структура седалки, носещо стоманено въже, ролкови и закрепващи механизми ".

Със заповедта сдружението бе задължено да извърши и следните мероприятия:

" правене на капиталов план от специалисти с нужната подготовка и лиценз за ремонт и увеличаване като цяло по съществуващо състояние на градеж „ Двуседалков открит въжен превоз „ Драгалевци “ – лифтови станции и въжена линия с структура на фундаменти и носещи стълбове, структура седалки, носещо стоманено въже, ролкови и закрепващи механизми; осъществяване на одобрения/съгласуван капиталов план ".

Нещо повече - с оспорвания си акт основният проектант нареждаше в 7-дневен период от приемане на известието за започване на насилственото осъществяване на актуалната заповед, шефовете на ЧЕЗ Разпределение България (което в това време към този момент напусна България) и на " Софийска вода "  АД да разпоредят спиране на зареждането и прекратяване на доставянето на ел. сила и вода до обекта.
 Снимка: фейсбук групата " Витоша планина "
" Върховните магистрати одобряват, че несъмнено от събраните и разисквани от съда в целокупност доказателства е открито, че лифтът не е в положително положение и предстои на ремонт. Затова следва да се извърши главен или настоящ ремонт.. " и така нататък пишат през днешния ден от ВАС (пълния текст на известието виж най-долу).

Решението е дефинитивно.

" Въжени линии " беше общинско сдружение до 2007 година, когато беше продадено на " Витоша ски " със обвързване за опазване на активността за 25 години. Независимо от това изискване, така и не се откри претекст за преустановяване на приватизационния контракт след прекъсването на лифтовете.

Кметът на София и основният проектант обаче имат право да го задължат да възвърне инфраструктурата.

От " Витоша ски " настояват, че желали да направят реконструкция и рационализация на двете уреди, само че да ги подменят с напълно нови, а не да " реновират архаични такива ".
 Снимка Българска телеграфна агенция
Ето и прессъобщението в оригинал:

Върховният административен съд остави в действие решение № 4158 от 22.06.2023г. по административно дело № 5883/2021г. на Административен съд София – град, с което е доказано, че Драгалевският въжен превоз би трябвало да се ремонтира.

Предмет на делото е Заповед № РА – 20 – 27 от 26.04.2021г. на Главния проектант на Столична община, с която на притежателя „ Въжени линии “ ЕАД е наредено  да извърши нужните ремонтни и възстановителни действия за коригиране и укрепване, и привеждане в сходство с условията на член 169 Закон за устройство на територията на градеж „ Двуседалков открит въжен превоз „ Драгалевци “ – лифтови станции и въжена линия с структура на фундаменти и носещи стълбове, структура седалки, носещо стоманено въже, ролкови и закрепващи механизми.  Със заповедта сдружението е задължено да извърши следните мероприятия: 1.1 правене на капиталов план от специалисти с нужната подготовка и лиценз за ремонт и увеличаване като цяло по съществуващо състояние на градеж „ Двуседалков открит въжен превоз „ Драгалевци “ – лифтови станции и въжена линия с структура на фундаменти и носещи стълбове, структура седалки, носещо стоманено въже, ролкови и закрепващи механизми; 1.2 осъществяване на одобрения/съгласуван капиталов план.

Върховните магистрати одобряват, че несъмнено от събраните и разисквани от съда в целокупност доказателства е открито, че лифтът не е в положително положение и предстои на ремонт. Затова следва да се извърши главен или настоящ ремонт, надлежно типа на нужните ремонтни или възстановителните действия, е въпрос на следващо техническо решение, което ще бъде несъмнено по тип и размер с правенето на капиталов план, който да бъде утвърден и  съгасуван по законоустановения ред.

Решението на Върховен административен съд по административно дело № 7946 от 2023 година е дефинитивно.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР