Важен е, защото описва основните механизми и рамката, в която

...
Важен е, защото описва основните механизми и рамката, в която
Коментари Харесай

Николов за Пътната карта на „Турски поток“: Липсата ѝ показва, че нещо не е наред толкова години

„ Важен е, тъй като разказва главните механизми и рамката, в която ще се осъществя един план. Дори неналичието му демонстрира нещо неразбираемо и нещо, което не е наред толкоз години. Третото значимо е, че в случай че документът няма нищо неизрядно, когато се изиска, контрагентът следва до даде, в случай че липсва българското копие “.

Това каза бившият министър на енергетиката в кабинета „ Петков “ Александър Николов в „ 120 минути “.

Документите били публикувани първо от уеб страницата InformNapalm и разкодирани от българската онлайн общественост „ Елфите “

„ Който и да е подписал Пътната карта, както се вижда е ясно, че тогава е министърът Теменужка Петкова, отговорност носи ГЕРБ. Обаче когато има проблем, то е ясно проследима нишката политически. Затова аз ще продължа кой носи отговорност настоящо за вземаните решения? Случват се неща, които са меко казано неприемливи “, добави той.

По думите му е необичайно, че още веднъж се появява полемиката по казуса „ Турски поток “ .

„ Особено когато се чакат вести за сглабяне, разглабяне или каквото и да било. За всички, които водят договарянията през днешния ден този документ не е вест, нито планът е вест. Вдигането на тематиката за природен газ и инфраструктура по природен газ е доста забавна, тъй като последните 18 месеца демонстрираха извънредно тревожни трендове – безспорна липса на бистрота, подписване на дълготрайни контракти в явна вреда за България, чутовно безмълвие от институции и партии, които следваше да донесат бистрота и битка с корупцията “, сподели Николов. 

„ Целта на този план беше да обслужим " Газпром " и ползите на съветската компания “, уточни енергийният специалист Мартин Владимиров

„ Заварихме 93% взаимозависимост от съветски газ. „ Турски поток “ е част от тази взаимозависимост, тъй като главните количества бяха доставяни по тази инфраструктура. За да се изплати една инфраструктура, това значи, че единственият вероятен снабдител е „ Газпром “. За да се изплати, „ Газпром “ би трябвало да има положителната воля да си извършва договорите с България, Унгария и Сърбия. Много ми е забавно през последните 18 месеца какво се случи с квалифицирания арбитраж против „ Газпром “. Какво се случва с парите, които трябваше да влязат в „ Булгаргаз “ от евентуален арбитраж, къде е процедурата? Кой е главната причина да има толкоз гробовно безмълвие за бранш „ Енергетика “? Защо се мълчи, някой го е боязън ли? “, попита някогашният енергиен министър.

По думите му, в случай че директната такса се вдигне едностранно от България, това значи, че ставаме страна по контракта, който няма нищо общо с в началото подписания.

Имало нередности при Закона за публичните поръчки

„ Това може да се случи единствено в случай че се направи целеустремено и за всички в Европейски Съюз и вследствие на европейска регулация, а не самодейно, тъй като тази „ самодейност “ провокира само контрареакция от Унгария и налагане на несъгласие по други процедури “, добави Александър Николов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР