Важат за България, Унгария, Полша, Румъния и СловакияЕвропейската комисия прие

...
Важат за България, Унгария, Полша, Румъния и СловакияЕвропейската комисия прие
Коментари Харесай

ЕК прие извънредни превантивни мерки спрямо вноса на украинско зърно

Важат за България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия

Европейската комисия одобри изключителни и краткотрайни превантивни ограничения по отношение на вноса на стеснен брой артикули от Украйна в границите на изключителните защитни ограничения, планувани по Регламента за самостоятелните търговски ограничения, заяви изпълнителният орган на Европейски Съюз в изказване. 

" Тези ограничения са нужни поради изключителните условия, свързани със съществени логистични усложнения, следени в пет страни членки ", отбелязва Европейска комисия. 

Те обгръщат единствено четири селскостопански продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед - с генезис от Украйна. Мерките целят също по този начин да облекчат логистичните усложнения, засягащи тези артикули, в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Те влизат в действие от през днешния ден, 2 май, като ще важат най-малко до 5 юни 2023 година. 

През този интервал посочените артикули от Украйна ще могат да продължат да бъдат допускани за свободно обращение във всички страни членки на Европейски Съюз като се изключи страните на първа линия - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. През тези пет страни продуктите ще могат да продължат да се движат или да минават директно чрез обща митническа процедура за пренос или да се насочат към страна или територия отвън Европейски Съюз. 

Същевременно България, Унгария, Полша, и Словакия са се заели да вдигнат наложените от тях едностранни ограничения против пшеницата, царевицата, рапицата и слънчогледа от Украйна.

Еврокомисията добавя, че въпреки да дават отговор на терзанията на фермерите в тези страни, ограниченията поддържат мощния ангажимент на Европейски Съюз в поддръжка на Украйна и опазване на опциите й да изнася зърното си. 

Мерките са част от цялостния спомагателен пакет, по който Европейска комисия работи, и ще бъдат допълнени с финансова поддръжка за фермерите в петте страни членки и по-нататъшни ограничения за улеснение на преноса на украинско зърно през " коридорите за взаимност " към други членки на Европейски Съюз и трети страни. 

Еврокомисията показва подготвеност да наложи превантивни ограничения и след 5 юни 2023 година, в случай че изключителната обстановка продължи. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР