Въглищните региони имат различни проблеми и различна специфика на заетостта,

...
Въглищните региони имат различни проблеми и различна специфика на заетостта,
Коментари Харесай

Министър Радев: Трябва ясно да се позиционират нуждите на регионите за да се вземат правилните решения

Въглищните райони имат разнообразни проблеми и друга специфичност на заетостта, затова би трябвало ясно да се нареждат потребностите им, с цел да бъдат вярно ориентирани за решение.

Това сподели енергийният при разискването на териториалния проект за обективен преход на област Перник. Дискусията се състоя в миньорския град с присъединяване на кмета на общината Станислав Владимиров, зам. – министрите на енергетиката Красимир Ненов и Ива Петрова, зам. – министъра на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева, зам. регионалния шеф Илинка Никифорова, представители на синдикални, еко и работодателски организации, локалната власт и други заинтригувани страни. Форумът даде старт на взаимната осведомителна акция на МЕ и Министерство на регионалното развитие за разяснение на обновените териториални проекти за обективен преход на районите Стара Загора, Перник и Кюстендил. Плановете обрисуват визията за равномерен преход на трите въглищни района в страната и са основно изискване районите да се възползват от 1.15 милиарда евро в поддръжка на своята промяна към стабилно нисковъглеродно произвеждане. 

Срещите по места са с фокус върху опциите за поддръжка по стратегия „ Развитие на районите 2021 – 2027 “ и Фонда за обективен преход. Не започваме от нулата, само че страхът да се подхващат дейности до момента е довел до съществено закъснение, липса на разговор и неприкритост и задълбочаване на проблемите, сподели министър Радев. Той подчертава на нуждата в диалозите да бъдат привлечени засегнатите от тези процеси, с цел да се реализиран най-правилните решения. Предлаганото в проектите надалеч не е дефинитивно и по тази причина би трябвало да ги разясняваме дружно, значимо е да сте дейни, с цел да обсъдим разнообразни други възможности, уточни още енергийният министър. По неговите думи е нужно основаване на произвеждане с оптималната добавена стойност по веригата за артикули с оптималната цена и почтени хонорари.

Според министър Радев въпросът не е дали 500 или 10 000 ще са засегнатите от трансформацията. Дори да е един, преходът би трябвало да е в действителност обективен. Един от проблематичните проблеми, които се отнасят до Перник, е работата на локалната „ Топлофикация “ и прекосяването на сдружението към друга горивна база. Природният газ е рационална посока като междинно гориво, само че също по този начин от значително значение е работата с добър оператор на инсталациите. 

Без подозрение, плюс на района на Перник е свързаността със София, която изземва човешки запаси от района. Особено скъпо би било да се реализира противоположната наклонност и да се отговори на потребностите на заетостта тук. По предварителни планове като субсидирана част от прехода за област Перник са планувани 180 милиона лв., само че привличането на частен капитал в този развой е извънредно значимо.

Чрез държавното дружество за преработка на въглищните райони ще бъде реализирана по-висока претовареност, стана ясно още по време на полемиката. Предприятието ще бъде ангажирано с рекултивация на минните терени, тъй че те да станат подобаващи за други стопански действия.

Информационната акция на МЕ и Министерство на регионалното развитие ще продължи със срещи в Кюстендил и Стара Загора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР