Въглищните региони бяха забравени - неизбежно развитие след десетилетия недалновидна,

...
Въглищните региони бяха забравени - неизбежно развитие след десетилетия недалновидна,
Коментари Харесай

Как въглищните региони са напът да се превърнат в потънали гемии

Въглищните райони бяха забравени - неизбежно развиване след десетилетия недалновидна, само че обяснима политика, написа Красен Станчев. Тук са разказани част от стихийните недоразумения, които са напът да трансфорат тези райони в „ потънали гемии “, в невъзвръщаеми загуби, казано на микроикономически език.

Преди близо два месеца обезпокоени служащи от въглищните мини и тецове блокираха автомагистрали. Протестът мина в момчешки сопран, с припев „ завършек на българската енергетика и енергийна самостоятелност “.

Отговорът беше нещо като речитатив: „ въглищата са обречени, пазарът ги затваря “. И двата припева обаче не изясняват нищо.

Впоследствие държавното управление се споразумя с протестиращите централите преди 2038 година и изпрати териториалните проекти за въглищните региони на Европейската комисия (ЕК). Във вторник стана ясно, че комисията промени проект за възстановяне на България.

Как обаче се стигна до всичко това?
Спонтанни недоразумения
Повод за митингите на миньори и енергитици в края на септември беше обещанието на Европейската Зелена договорка (ЕЗС) за „ обективен “ преход: „ нито един човек, нито едно място да не бъде изоставено “ и неналичието на ясна вероятност.

Всъщност пазар на електрическа енергия няма нито в Европейски Съюз, нито в България: там заради ненужно контролиране и обмисляне, тук – заради нездравословно за стопанската система обмисляне.

В Европейски Съюз през 2005 година цената на емисионните разрешителни за въглероден диоксид е 20 евро на метричен звук, през 2007 година е „ 0 “, а от лятото на 2009 година до края на 2018 година – под 20 евро.
 Графика, показваща цената на емисионните разрешителни за въглероден диоксид. Източник: https://tradingeconomics.com/commodity/carbon
Сега цената на метричен звук въглероден диоксид е 80 евро на метричен звук, при 103-104 евро през януари т.г.

Траен забележителен спад надали е вероятен. Тази цена е разследване политическо целеполагане през (ЕЗС), обсъждана от 2018 до 2020 година без ефективно присъединяване на България. Целите са въведени със от началото 2021 година

Регулирането обгръща 40% от замърсителите с парникови газове, 14 000 предприятия (5/7 от тях в енергетиката) от общо 50 000 вписани в Европейския портал за промишлени излъчвания (ЕППИ). Там всеки може да се откри информация по райони и Европа.
Начините на контролиране на замърсяванията, считани за „ пазарни “, са два – въглеродни налози и ценови тавани
Начините на контролиране на замърсяванията,, са два – въглеродни налози и ценови тавани.

Данъците не могат да се приложат: половината страни членки не ги употребяват, при другите разликата в равнищата праговете им е голяма, а използването им допуска, с изключение на напълно администриране, липса на директно и индиректно подкрепяне на замърсители.

Затова в Европейски Съюз бива натрапен ценови надзор посредством цените на разрешителнит
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР