Въглищните и ядрените мощности остават приоритет на българската енергетика до

...
Въглищните и ядрените мощности остават приоритет на българската енергетика до
Коментари Харесай

Българската енергетика до 2030 г. - още от същото плюс водород по газопровода

Въглищните и нуклеарните мощности остават приоритет на българската енергетика до 2030 година с небосвод до 2050 година, излиза наяве от план за енергийна тактика, направен от Министерството на енергетиката да размени изтичащата в края на 2020 година настояща тактика. Той е от парламентарната енергийна комисия.

В него за цвят са вписани проекти за нововъведения в бранша посредством вложения на 620 млн. евро – евентуално от еврофондовете в планове за предпазване на сила посредством акумулатори към възобновимите енергийни източници (ВЕИ) и повдигане на потенциала на ПАВЕЦ " Чаира ". Предвижда се и промяна на съществуващите газопроводи за превозване освен природен газ, само че и на водород, биометан, синтетични газове. Колко би коствала тази промяна, не се показва, както и липсва цялостна оценка за цената на заложените в плана ограничения. Няма и оценка какво ще е въздействието върху цените на тока, за които е посочено, че от 2025 година ще са изцяло свободни за бита, както и върху цените на природния газ, парното, даже и на превоза, защото се планува делът на възобновимите енергийни източници в този бранш да нарасне над 14 %.

Противоречие в проекта и липса на разбор за резултата върху цените

В документа има и откровени несъгласия. В него по едно и също време се показва, че страната ще продължава да разчита на въглищата като главен източник на електрическа енергия , само че и се строят заместващи газови мощности след 2025 година Всъщност българските Топлоелектрическа централа могат да получават държавни помощи, в случай че от юли 2021 година се вкара механизмът за потенциали.

Голяма част от плана е отдадена на значимостта на въглищата за българската енергетика и тяхното настоящо положение, само че без детайлности по какъв начин тъкмо те ще продължат да работят след 2025 година и на какви цени. Пише даже, че държавната мина " Марица Изток " може да действа още 50-60 години , в случай, че Европейската комисия е съсредоточила задачите си към позеленяване на енергетиката и стопанската система в Европейски Съюз и счита да ограничи в голяма степен замърсяващите Топлоелектрическа централа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР