Въглищата се завърнаха в Германия тази година, като най-голямата икономика

...
Въглищата се завърнаха в Германия тази година, като най-голямата икономика
Коментари Харесай

Въглищата се завръщат в Германия

Въглищата се завърнаха в Германия тази година , като най-голямата стопанска система в Европа се връща към мръсното гориво, с цел да премине през енергийна рецесия, проучва Ройтерс.

Повече от една трета (36,3%) от електрическата енергия, подадена в немските електрически мрежи сред юли и септември, идва от електроцентрали, захранвани с въглища , спрямо 31,9 % през третото тримесечие на 2021 година, съгласно немската статистическа работа Destatis.

Дълго демонизирани от партията на Зелените в Германия, която управлява някои от висшите министерства в държавното управление, въглищата трябваше да бъдат отстранени до 2030 година, само че войната в Украйна и ограничението на износа на газ ги върнаха на " бял кон ".

Производството на сила от въглища се е повишило с 13,3% на годишна база до 42,9 тераватчаса (TWh) през трите месеца юли-септември, през които общото произвеждане на електрическа енергия в Германия - 118,1 TWh - изостава от същия интервал на 2021 година 0,5 %, сподели Destatis.

Производството на електрическа енергия от газ леко се увеличи макар високите цени, до момента в който производството на вятърна и водна сила беше незадоволително, а вътрешното нуклеарно произвеждане също спадна през интервала юли-септември.

Последното се дължи на обстоятелството, че единствено в Германия остават единствено три работещи реактора спрямо шест година по-рано , откакто Германия реши да се откаже от нуклеарната енергетика след повредата във Фукушима.

Под опасността от дефицит на газ някои въглищни централи, които бяха затворени или останаха в леден запас, се върнаха още веднъж на пазара в Европа тази година, само че в множеството страни това завръщане е много непретенциозно.

" Само в Германия, с 10 гигавата (GW), връщането им е в забележителен мащаб. Това усили производството на електрическа енергия от въглища в Европейския съюз, което се чака да остане на тези по-високи равнища за известно време ", се споделя в отчет на Международната организация по енергетика (МАЕ).

Световното ползване на въглища доближи рекордно високо равнище от над 8 милиарда тона тази година , като Германия бележи едно от най-големите нараствания от 19%, или 26 милиона тона, по отношение на 2021 година, споделиха от МАЕ.

Вместо да затвори електроцентрали за 1,6 гигавата (GW), работещи с лигнитни въглища, до края на 2022 година, както беше планувано, немското държавно управление промени наредбите, за да разреши работата им до март 2024 година

Германия сътвори " запас за заменяне на газ " с общ потенциал от 11,6 GW. Това включва 1,9 GW лигнитни въглища и 4,3 GW електроцентрали на каменни въглища, които могат да се върнат на пазара до 2024 година, се споделя в отчета на МАЕ. Отложено е извеждането от употреба на 2,6 GW мощности на каменни въглища и 1,2 GW мощности на лигнитни въглища.

Откакто Destatis стартира да събира статистика през 1990 година, 2022 година евентуално ще бъде първата, в която Германия ще бъде чист експортьор на електрическа енергия за Франция , а не противоположното, се споделя в известието.

Въпреки това МАЕ добави, че заради предстоящото повишаване на производството на електрическа енергия от възобновими източници и възобновяване на производството на нуклеарна сила във Франция, Германия би трябвало да се върне като чист вносител на електрическа енергия през идващите няколко години.
 Грета Тунберг подлага на критика Германия, че употребява въглища вместо АЕЦ
Грета Тунберг подлага на критика Германия, че употребява въглища вместо АЕЦ

Коментарите й раздразниха Зелените в Германия: Как можа, Грета!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР