В12 ч. започна шествието на Националния синдикат на пожарникарите и

...
В12 ч. започна шествието на Националния синдикат на пожарникарите и
Коментари Харесай

Пожарникари и спасители на протест в центъра на София

В12 ч. стартира шествието на Националния профсъюз на пожарникарите и спасителите "Огнеборец ". То стартира от площад "Независимост " и продължи към Министерство на финансите, след което ще завърши пред постройката на Народното събрание, осведоми.

Мероприятието стартира с химна на България,

а протестиращите отдадоха респект и на Апостола на свободата Васил Левски. В началото на митинга те приветстваха сътрудниците си, които в този момент са на промяна, както и служителите на реда, които се грижат за реда. А прекосяването на кола за спешна помощ стана мотив да приветстват и медиците.

Те се разграничиха още веднъж от престъпно проявени лица и оповестиха, че недоволството им ще протече спокойно.

Огнеборците на митинга поканиха ръководещите да отидат и да изкарат една промяна с тях, с цел да видят, "че не са безсмъртни ".

Когато няма схващане, има протестиране, обявиха пожарникарите. Те обявиха, че се срамят от защитните дрехи, с които работят, които са дарени от Швейцария и не са задоволителни, с цел да предпазят здравето им.

Протестиращите се пробваха да внесат декларация в Министерския съвет, само че не получиха достъп до постройката .

Те обясниха, че са поканени да внесат декларацията си в работен ден и разчетоха това като отвод да водят разговор. Те желаеха незабавна среща с министър-председателя.

От НСПС "Огнеборец " възразяват против заложените параметри в плана на Закон за държавния бюджет за 2022 година ,

отнасящи се за бюджета на Министерството на вътрешните работи. В него липсва политика по приходите, като не се планува нарастване на възнагражденията на чиновниците във ведомството. Това води до поддържане на дисбаланс във възнагражденията, съпоставимо с другите структури от бранш "Сигурност ", както и до доста понижаване на покупателната дарба, като се има поради рекордната за повече от десетилетие инфлация през януари 2022 година от над 9% на годишна база и предстоящото продължаващо повишаване през тази година. На този декор в бюджета са планувани 9 млн. лева за карти за спорт за възстановяване на физическата подготовка на чиновниците в Министерство на вътрешните работи.

Не можем да одобрим и плануваните едвам 29,78 млн. лева

за финансови разноски от нужните близо 247 млн., декларират от синдиката. Те са малко над 12% от нужната сума за поддръжка и главен ремонт на немалкия сграден фонд на Министерство на вътрешните работи, както и за придобиване на дълготрайни материални активи.

Острият недостиг на обществен разговор през последния месец сред политическото управление на Министерство на вътрешните работи и НСПС "Огнеборец ", породил неинформираност за идните промени във ведомството, както и медийните изяви на избрани политици в същата тенденция, генерираха напрежение измежду чиновниците на Главна дирекция "Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и Дирекция "Национална система 112 ".

Не можем с лека ръка да подминем и желанията за извеждането на Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи

от ведомството и прекосяването му към Министерство на здравеопазването, което основава терзания за обезпечаването на съответно лекуване и анализирането на здравния статус на чиновниците от Министерство на вътрешните работи.

Настояваме за увеличение на средствата за личен състав за нарастване на възнагражденията с 20% в плана на бюджет за Министерство на вътрешните работи за 2022 година и спомагателен запас в границите на 100 млн. лева за финансови разноски, както и внасяне на изясненост за идните структурни промени, декларират още от "Огнеборец ".

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР