В зрелия си творчески период, през 1968/1969 г. композиторът Марин

...
В зрелия си творчески период, през 1968/1969 г. композиторът Марин
Коментари Харесай

Български съкровища: Концерт за цигулка от Марин Големинов

В зрелия си креативен интервал, през 1968/1969 година композиторът Марин Големинов основава своя Концерт за цигулка и оркестър. По същото време се появяват и други негови значими за българската музикална сцена творби като операта " Зографът Захарий ", три симфонии, Концертът за струнен квартет и струнен оркестър, " Микроквартет " и други

Премиерата на Концерта е на 1 април 1969 година в Русе - в границите на фестивала " Мартенски музикални дни ". Изпълнението е на цигуларя Боян Лечев, на който е отдаден, и Пловдивския симфоничен оркестър под палката на Добрин Петков.

Първото осъществяване в София е на 5 април 1971 година със Софийската филхармония под диригентството на Константин Илиев, още веднъж с Боян Лечев като солист. В Златния фонд на БНР се пазят записи на творбата с цигуларя Дейви Ерлих и Оркестъра на Романска Швейцария под палката на Камен Големинов (1971) и на Георги Тилев с Русенската филхармония и диригент Румен Байраков (1974).

През ноември 2012 година, в границите на Лондонския фестивал на българската просвета, Концертът за цигулка на Марин Големинов прозвуча за първи път на английска територия, в осъществяване на West London Sinfonia с диригент Филип Хескет и солистка Деворина Гамалова.

В България творбата не беше свирена в последните 40 години. Публиката го чу с помощта на ентусиазма на цигуларя Марио Хосен през януари 2018 година в София и през март - в Шумен, и по този начин бе сложено началото на честванията на 110-годишнината от рождението на огромния български композитор.

В рубриката " Български съкровища " на предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " внучката на Марин Големинов Лили Големинова описа забавни детайлности, които знае за основаването и осъществяванията на Концерта за цигулка и оркестър на дядо си. Чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР