В знаково дело Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ)

...
В знаково дело Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ)
Коментари Харесай

Европейският съд постанови, че правата на човека са нарушени от бездействие в областта на климата

В знаково дело Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) постанови, че управляващите в Швейцария са нарушили правата на индивида на група швейцарки, като не са създали задоволително, с цел да спрат изменението на климата.

На 9 април в съда бяха постановени решения по 3 каузи, свързани с изменението на климата, които бяха прегледани по бързата процедура, откакто бяха счетени за незабавни. Две от делата – едното заведено от някогашен френски кмет против Франция, а другото от група португалски младежи против Португалия и 32 други европейски държавни управления – бяха отхвърлени.

Но KlimaSeniorinnen Schweiz (Възрастни дами за отбрана на климата), група от по-възрастни швейцарки, доста от които са над 70 години, означи триумф. Те твърдяха, че швейцарските управляващи не подхващат задоволително дейности за справяне с изменението на климата и по този метод нарушават правата им като хора като ги оставят уязвими за последствията от горещите талази, провокирани от изменението на климата.

 KlimaSeniorinnen vor dem dem Europäischen Gerichtshof für Menschenrechte

Членове на KlimaSeniorinnen стачкуват пред Европейския съд по правата на индивида през март 2023 година

Европейски съд по правата на човека се съгласява, като постановява, че „ Конфедерация Швейцария не е изпълнила отговорностите си по Конвенцията по отношение на изменението на климата “ и е нарушила правото на ценене на персоналния и фамилния живот според Европейската спогодба за правата на индивида.

Въпреки че решението наподобява не се е харесало изключително добре на най-голямата политическа партия в Швейцария, може да се каже, че членовете на KlimaSeniorinnen Schweiz са удовлетворени. Както оповестява Ройтерс, един от водачите на групата, Розмари Уайлър-Ваелти, съобщи: „ Все още не можем да повярваме. Продължаваме да питаме юристите си: „ Наистина ли? “. А те ни споделят, че това е максимумът от обстановката. Най-голямата допустима победа. “

Президентът на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд реагира на решението: „ Бих желала да знам какви са основанията за него. Устойчивостта е доста значима за Швейцария, биоразнообразието е доста значимо за Швейцария, задачата за нулево чисто замърсяване е доста значима за Швейцария. Ние работим по тях и ще продължим да работим по тях с всички сили. Това решение с нищо не трансформира това. “

В ненапълно инцидентно съвпадане, в изказване, оповестено ден след решението, се оповестява, че Швейцария ще възобнови вноската си в Зеления фонд за климата – фонд, който е част от самодейността на Организация на обединените нации за намаляване на изменението на климата в разрастващите се страни.
Въпреки че това е съдбоносно дело за Европейски съд по правата на човека, не е първият случай, в който хора се пробват да подведат под отговорност управляващите за безучастие в региона на климата – и печелят.

Миналото лято група млади деятели, които твърдяха, че щатът Монтана е нарушил правото им на чиста и здравословна околна среда, завоюваха първото в историята дело, в което щат на Съединени американски щати беше приет за отговорен за нарушение на конституцията си по отношение на въздействието върху климата.
В бъдеще евентуално ще забележим резултатите от още каузи за изменението на климата, свързани с нарушение на конституционни и човешки права. Според Climate Case Chart, уеб страница, който поддържа база данни за сходни правосъдни каузи, има 146 желае против държавни управления отвън Съединени американски щати, свързани с изменението на климата и правата на индивида, като по доста от тях към момента се чака решение.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР