В знак на солидарност с Националната кампания в подкрепа на

...
В знак на солидарност с Националната кампания в подкрепа на
Коментари Харесай

Плевен се включва в Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!

В знак на взаимност с Националната акция в поддръжка на донорството и трансплантацията „ Да! За живот! ", на 14 октомври фасада на емблематична постройка в Плевен ще бъде осветена в зелено - цветът на донорството и трансплантацията. Общинският съвет на Плевен поддържа единомислещо предлагането за партньорство сред Общината и Изпълнителната организация „ Медицински контрол " (ИАМН) по отношение на идна осведомителна акция за разпространение в обществото на същността и смисъла на донорството и трансплантацията.

Поканата към Плевен е отправена с писмо от проф. доктор Росен Коларов - изпълнителен шеф на ИАМН, и показана през днешния ден пред общинските съветници. Инициативата получи единомислещата им поддръжка, като бяха утвърдени две съответни прояви:

- Общинският съвет реши в границите на акцията алеята сред постройката на Параклис - пантеон „ Св. Георги Победоносец “ и Централната поща да бъде предоставена безплатно за изложбена повърхност на творбите на млади художници в дните от 16 до 24 октомври. Ще бъдат показани плакати на студенти и докторанти от Националната художествена академия. В дните на експозицията доброволци на Българския юношески Червен кръст ще популяризират донорски карти и осведомителни материали, а представители на ИАМН ще коментират на място смисъла и смисъла на донорството и трансплантацията.

- С решение на локалния парламент на 14 октомври /събота/ от 19,15 ч. до 20,15 ч. фасадата на Художествена изложба Дарение „ Колекция Светлин Русев “ ще бъде осветена в зелено - цветът на донорството и трансплантацията, като разноските за това ще бъдат за сметка на общинския бюджет.

Преди 27 години Съветът на Европа слага началото на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Оттогава той се организира всяка втора събота на октомври, като през;2023 г; денят се отбелязва на 14 октомври.

Към 3 август 2023 година 850 български жители, нуждаещи, се от трансплантация живеят с вярата да водят естествен живот. Всички те чакат втори късмет, който е вероятен само посредством трансплантация на орган. Заради незадоволителния брой на донорите, Министерството на здравеопазването и ИА „ Медицински контрол " стартираха през 2019 година Националната акция за поддръжка на донорството и трансплантацията „ Да! За живот! ". Кампанията има за цел да увеличи осведомеността на обществото за същността и смисъла на органното донорство. „ Да! За живот! " подчертава върху нуждата да приказваме за донорството със своите близки, с цел да бъдат наясно те с нашето отношение към тематиката. В рамките на самодейността е основана и „ Донорска карта ", попълването на която няма юридическа стойност, а само оказва волята на нейния собственик.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР