В знак на признателност и по повод 150-ата годишнина от

...
В знак на признателност и по повод 150-ата годишнина от
Коментари Харесай

В Русе почетоха 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев

В знак на благодарност и във връзка 150-ата годишнина от рождението на видния бунтовник и челник Гоце Делчев регионалният шеф Анатоли Станев и неговите заместници доктор Стефка Караколева и Синан Хебибов сервираха цветя пред паметника на националния воин в Русе.

В своеобразното честване се включи и кметът Пенчо Милков.

„ Гоце Делчев е фигура, която надвишава всевъзможни граници – без значение дали приказваме за районни или национални. Той е неоспорим престиж, който съумява да сплоти привидно разнородни позиции в името на добруването на своите сънародници. Неговите завещания са безконечни и те би трябвало да продължат да ни служат като честен ориентир, акцентирайки ни смисъла и смисъла на единството. Фактите от предишното не трябва да се поясняват едностранчиво и в интерес на нечии ползи. Изкривяването на действителността и опитите за замяна на истината биха довели само до поругаване на историческата памет “, съобщи Станев.

„ Делото и идеалите на Гоце Делчев са съхранени в историята, националното творчество и в сърцата на тези, до които се е докоснал, по тази причина той вечно остава като Апостол на свободата на българите от Македония и Одринско, последовател на делото на Левски “, означи от своя страна кметът Милков.

В паметта на хората Георги (Гоце) Делчев вечно ще бъде запомнен като лидер и идеолог на битката за независимост и национална самостоятелност. Гоце Делчев съумява да построи необятна организационна мрежа от комитети в пограничните региони, а благодарение на български офицери основава четническия институт на ВМОРО в Княжество България, който изпраща готови четници и войводи навътре в Македония и по този начин поставя огромни старания и за снабдяването на организацията с оръжие и пари.

Най-кратката характерност, с която множеството историци го разказват е лидер на поробените българи отвън рамките на днешна България.

Годишнината се отбелязва както в България, по този начин и в Република Северна Македония.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР