В зимните месеци се стремим да прекарваме по-малко време на

...
В зимните месеци се стремим да прекарваме по-малко време на
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Телепазарните прозорци изкушават потребителите със стоки

В зимните месеци се стремим да прекарваме по-малко време навън и търсим способи да понижим уговорките си отвън дома или офиса. Един от тях е извършването на покупки. Предпочитаме да си спестим обикалянето по магазините и да набавим нужното с няколко кликвания на телекомуникационното ни устройство или посредством телефонно позвъняване.

Затова и в тези интервали от годината доста се усилват рекламните клипове, които ни приканват да купим разнообразни артикули от телепазарни прозорци. Много хора, непринудено или след по-продължително облъчване, вземат решение да пазарят от тях.

Какви са разпоредбите на този вид търговия, има ли опасности за клиентите и по какъв начин да се предпазим от тях, коментира ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов.

„ До огромна степен правният и пазарен режим, на който се подчинява този вид предложение на артикули, е еднакъв с режима при онлайн търговията. За да може потребителите да имат връзка с търговеца, той е задължен да даде избрана информация, която го разпознава – название, седалище, адрес на ръководство и така нататък Също и за характерностите и особеностите на предлаганите артикули, като функционалност, механически параметри и прочие ”, изяснява ръководителят на КЗП по „ Дарик ” радио. Освен това, търговецът би трябвало да подсети за двугодишната законова гаранция на стоките и правото на отвод в 14-дневен период след доставката им.

Независимо от това, че нормално поръчките се правят по телефона, а телевизионните клипове са относително къси, с цел да съдържат цялата тази информация, въпреки всичко задължението на търговеца да я даде остава и той във всички случаи би трябвало да го извърши преди сключването на контракта и обвързването на потребителя с него, акцентира Маргаритов. „ Той е задължен да осведоми и по какъв начин се тарифира телефонният диалог, ако е с добавена стойност ”, добавя ръководителят на КЗП.

„ Често по подобен метод се популяризират и продават артикули, които имат или малко по-ексцентрични функционалности, или по-необикновени свойства. Това провокира вниманието на потребителите, които в една по-спокойна конюнктура могат да помислят и да решат да си купят нещо, което не безусловно би трябвало да им е било належащо в всекидневието, а просто с него да опитват – да опитат нещо ново, да схванат от „ първа ръка ” дали това, което са чули и от свои познати, е по този начин ”, споделя Маргаритов за претекстовете на хората да пазарят от телепазарни прозорци.

„ Нашите усещания от сигналите и жалбите на потребителите и от разнообразни изследвания на показателя на потреблението в последните години сочат, че – без значение от това какъв е способът, по който потребителите получават избрани артикули и услуги – цената е от първостепенно значение за тях. Предвид и анонсите, с които тези артикули се оферират на потребителите – тук хората търсят едно уравновесено съответствие сред цена и качество ”, разяснява Маргаритов. Той предлага да се обръща внимание даже на дребни елементи от вида на този дали да вземем за пример, роботът за разчистване работи с акумулатори или се включва към мрежата, какъв брой време устоят тези акумулатори и прочие, с цел да са наясно с всички значими условия към определената от тях стока.

Димитър Маргаритов предизвестява, че и при подобен вид покупко-продажби потребителите могат да станат жертва на нелоялни практики вследствие на съзнателно премълчаване на значима информация по отношение на характерностите на предлаганите артикули или на някакъв вид заблуди от страна на търговеца. „ Поръчвате си повсеместен кухненски апарат за готвене, а се оказва, че той няма половината от функционалностите за приготвянето на храна ”, дава образец той. „ Когато се касае за групи артикули, които имат отношение към здравето и кондицията на човек, може да има и опасности, вследствие на погрешната или спестена информация ”, подчертава той.

Според ръководителя на КЗП постоянно срещаният при телепазарните прозорци „ тест интервал ” е добра процедура, „ Когато е стихотворец подобен ангажимент, по-късно не би трябвало да има отмятане, тъй като би представлявало нелоялна комерсиална процедура ”, споделя още той.

За физическите и електронни магазини на телешоповете следва да важат разпоредбите за съответния прийом, разяснява Маргаритов. В комерсиалните обекти потребителите могат да видят и да тестват стоките, по тази причина връщането им е въпрос на благосклонност от страна на търговеца. При покупка от уебсайт важи правото на отвод, като разноските за връщането на стоката нормално са за сметка на потребителя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР