В здравното министерство обсъждат модел за реформа в здравеопазването, който

...
В здравното министерство обсъждат модел за реформа в здравеопазването, който
Коментари Харесай

МЗ не казва дали иска втора вноска за здраве

В здравното министерство разискват модел за промяна в опазването на здравето, който да е подготвен до края на септември, оповестиха от Министерство на здравеопазването.

От там осведомят, че депутатите от 44-то национално заседание са поискали от здравния министър Кирил Ананиев да показа нов здравен модел, който да е минал необятно публично разискване.

В Министерството на здравеопазването от началото на седмицата се организират интензивни работни срещи с представители на съсловните организации, университетските, регионалните, общинските и частните лечебни заведения, пациентски организации, синдикати, работодатели, институции и други

От ведомството на Ананиев не дават никаква информация за параметрите, които са заложени в новия модел, нито какви са критериите, на база на които той ще бъде оценен.

Пред БНР ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров съобщи, че здравна промяна може да се направи единствено с консенсус. Тя не би трябвало да бъде употребена предизборно. Според него е рано да каже, че в България има подобен консенсус.

Сред концепциите на министър Ананиев е въвеждането на наложителна спомагателна осигуровка от 12 лева, която ще е 2% от приходите на в този момент осигуряващите се.

По информация на Българска национална телевизия този план планува здравната вноска да остане 8% (2% заплаща служащият - б.р.), само че да зависи от прихода на пациента. Освен нея ще би трябвало да се заплаща и наложителна здравна застраховка, която да се дефинира на база пол, възраст и район. Прогнозата е, че тя ще е към 12 лв. на месец.

Запазва се и опцията за непринудено здравно обезпечаване.

Втората концепция е да се вкара " Критична линия ". Това са парите за лекуване, които се заплащат и от Здравната каса, и от пациента. Дава се образец - в случай че сметката е 700 лв., касата ще заплати 85% от нея, а останалите 15% ще би трябвало да доплати пациента, който ще бъде освободен от такса за леглоден в болница.

В случай, че разноските са над 700 лв., ще се поемат от наложителната застраховка.

Проф. Илко Гетов - ръководител на Български фармацевтичен съюз, съобщи че няма съответна информация в бранша с медикаментите.

Според доктор Маджаров в идейния план са включени два разнообразни разновидността на промени на здравноосигурителния модел. Единият от разновидностите планува въвеждане на втори наложителен фонд с вноски от 12 лева Председателят на БЛС е безапелационен, че тази спомагателна вноска ще се отрази най-вече на най-бедните.

" Вероятно се търси някаква взаимност при събирането на средства, тъй като има взаимност и при разходването. Може би става въпрос за това да не се разреши застрахователите да си сортират по-богати клиенти ", допуска доктор Маджаров.

Третият дирек на обезпечаване ще бъде непринуден.

Притесненията на медиците са, че става в допълнение финансово натоварване на хората. " Има една огромна група, която не заплаща и те не са обществено слаби. Има добре платени жители, които заобикалят заплащането на осигуровки. Там ограничения не се плануват ", сподели доктор Маджаров.

Под формата на въвеждане на нови играчи по заплащането, някак апропо вземат решение, че би трябвало да отстранен договорното начало, обезпокоени са лекарите. " Някак тихомълком плануват да отпадне рамковия контракт и присъединяване на съсловните организации във образуването на политики ", сподели ръководителят на БЛС.

Той се притеснява, че може да се стигне до административно установяване на цени, размери и цялото опазване на здравето в България.

" Ако бъде призната тази смяна, нормативните промени би трябвало да се създадат напролет и вероятно да влезе в действие при започване на 2020 година ", предвижда доктор Иван Маджаров.

Целта на предварителните диалози е да се обменят, обсъдят и показват хрумвания и оферти, както и насоки за смяна или рационализиране на сегашния здравноосигурителен модел. Целта е да се реализира оптимален публичен спор и консенсус по отношение на измененията в сегашния здравноосигурителен модел или неговото рационализиране, твърдят от Министерство на здравеопазването.

За министерството са значими позициите на всички страни в този развой - позициите на пациентите, съсловието, работодателите и синдикатите.

Всички положителни хрумвания и оферти ще бъдат оценени и систематизирани. Министър Ананиев ще ги показа на публично проведена Национална кръгла маса на 26 септември, афишират от ведомството. На форума ще има и интернационално присъединяване, с което се слага началото на идващ спор за промяната в опазването на здравето. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР