В заявките за новата политическа сесия на всички политически сили

...
В заявките за новата политическа сесия на всички политически сили
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: Третият мандат не трябва да бъде пропилян с лека ръка

„ В поръчките за новата политическа сесия на всички политически сили – без „ Възраждане “, прозвуча схващане от нуждата за сформиране на кабинет и стабилно болшинство. Надявам се, че те няма да бъдат единствено декларативни, а ще бъдат облечени в действителни дейности. Както стана ясно, все по-голяма е вероятността това да се случи в третия мандат. “ Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров в ефира на Bulgaria ON AIR, като означи, че към момента не е изчерпана опцията във връзка с втория мандат.

Според социалиста се следят промени в предложенията на „ Продължаваме промяната “: „ Декларацията им беше завършена като план за решение, което беше едно от нещата, които не бяхме склонни да приемем. Сега разбирам, че са се върнали отново на формата за декларация “, изясни Зафиров и добави: „ Вече се приказва и за присъединяване на други партии, подкрепящи вероятно такова държавно управление с специалисти, а първите поръчки бяха за противоположен метод. “

Зафиров изясни, че все пак преосмисляне в декларацията на “Продължаваме смяната “ в нея има неприемливи за Българска социалистическа партия неща и по тази причина левицата няма да я поддържа. „ Когато се опитваш да сформираш държавно управление и да търсиш поддръжка, е неуместно да залагаш за цели тези, които е ясно, че няма да бъдат подкрепени – като да вземем за пример външнополитическа теза във връзка с войната в Украйна “, сподели депутатът от левицата и означи, че позицията на Българска социалистическа партия по тематиката е безапелационна и слагане на такова изискване е недопустимо.

Атанас Зафиров съобщи, че Българска социалистическа партия има забележки и по бюджетната част: „ В края на декларацията се дава поръчка за 3% бюджетен недостиг. Тази прогноза е мощно подценена, което демонстрира, че доста мъчно ще успеем в границите на подобен бюджетен недостиг да осъществим даже обществената стратегия, която беше заложена в декларацията “.

Депутатът от Българска социалистическа партия чака президентът Румен Радев да не бави връчването на третия мандат, с цел да не бъде губено повече време. „ Няма какво да се чака, ясни са позициите на партиите. Надявам се и мандатоносителят да прояви бързина. Ако мандатът е в Българска социалистическа партия, ние ще постъпим тъкмо по този начин – без ненужно бавене да стартира процесът “, сподели Зафиров и добави, че от левицата неведнъж са заявявали подготвеност да положат всички старания да осъществят третия мандат, в случай че той бъде даден на тях. „ Подходът в третия мандат би трябвало да бъде доста по-различен – би трябвало да бъдат потърсени нещата, които сплотяват, а да не се потегля от нещата, които разединяват “, сподели още той.
„ В нашата декларация, която беше показана от ръководителя на партията – госпожа Нинова, заложихме главните цели, които би трябвало да стоят на вниманието и на Народното събрание, и на идващото ръководство “, сподели още депутатът от левицата.
Атанас Зафиров очерта приемането на нов бюджет като един от главните претекстове, който би трябвало да стои пред работата на всеки един депутат: „ Фактът, че ще работим по бюджета от миналата година при 16-18% инфлация, демонстрира, че приходите на българските жители няма да бъдат съответни, само че за жалост няма опция нито за тяхната индексация, нито за някакво в допълнение стимулиране “, изясни той и добави, че този проблем може да бъде решен от работещо държавно управление.

„ Много ще е тъпо, в случай че третият мандат бъде проигран с лека ръка в името на тясно партийни сметки. Диалогът сред политическите партии не е спирал, а ние от Българска социалистическа партия ще поставим всички старания той да се води в спокоен звук пред цялото българско общество – не подмолно, не под масата “, сподели в умозаключение депутатът от левицата.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !      
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР