В затвор в американския щат Индиана тази сутрин бе екзекутирана

...
В затвор в американския щат Индиана тази сутрин бе екзекутирана
Коментари Харесай

Първа екзекуция на жена в САЩ от 70 години насам ВИДЕО

В затвор в американския щат Индиана тази заран бе екзекутирана наказаната за ликвидиране Лиза Монтгомъри - единствената жена с влезнала в действие такава присъда в Съединени американски щати сега и първата затворничка, екзекутирана от американското държавно управление след 1953 година, предадоха Българска телеграфна агенция и Ройтерс.

Екзекуцията на 52-годишната Монтгомъри със смъртоносна инжекция беше осъществена, откакто Върховният съд на Съединени американски щати в профил последната спънка към осъществяването на присъдата, отменяйки досегашното й отсрочване вследствие на намеси от юристите й.

Защитата на наказаната води поредност от борби във федералните съдилища до последния миг, до момента в който ориста й бе решена от консервативното болшинство във Върховния съд, който анулира отлагането на изтезанието, постановено от Осми американски областен апелативен съд.

Кели Хенри, адвокатка на наказаната, назова изтезанието "ужасен, противозаконен и непотребен акт на практикуване на властническа власт ". Тя обърна внимание на "неоспоримия факт ", че Монтгомъри от дълго време е страдала от деградиращо психологично заболяване, което е диагностицирано и лекувано от затворническите лекари.

Тя бе наказана за отвличането и убийството посредством задушаване на Боби Джо Стинет през 2007 година в Мисури. Тогава жертвата е била бременна в осми месец. Монтгомъри изрязала уробата с плода на жертвата в него. Детето оживяло.

Някои от околните на Стинет участвали на изтезанието на Монтгомъри, заяви министерството на правораздаването.

На федералните изтезания бе натрапен 17-годишен мораториум и единствено трима мъже са били екзекутирани от федералното държавно управление след 1963 година, до момента в който мораториумът не бе анулиран от президента Доналд Тръмп предходната година. Тръмп е неприкрит последовател на смъртното наказване доста преди да влезе в политиката.

Миналата седмица юристите на Монтгомъри се обърнаха към Тръмп с молба за опрощение на тяхната клиентка с аргумента, че тя е направила закононарушението след тежко детство, в което е била измъчвана и неведнъж изнасилвана от своя доведен татко и негови другари. Затова те желаеха присъдата да бъде сменена с доживотна.

Преди това и американски правозащитници и демократични адвокати също настояха държавното управление да анулира изтезанието на Монтгомъри, като показаха, че "животът й е белязан от неописуема контузия, довела до документирано мозъчно увреждане и психологична болест ".

До края на мандата на Тръмп, изтичащ след седмица, са планувани още две федерални изтезания - за четвъртък и петък, само че най-малко за момента те са отсрочени от федерален арбитър във Вашингтон, с цел да могат наказаните да оздравеят от ковид-19.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР