В запазените документи, спомени и изследвания за нашия най-тачен и

...
В запазените документи, спомени и изследвания за нашия най-тачен и
Коментари Харесай

Тетевен отбеляза 200 години от рождението на хаджи Станьо Врабевски

В непокътнатите документи, мемоари и проучвания за нашия най-тачен и обичан народен воин - Апостола на Свободата Васил Левски, се загатват редица имена на негови близки и правилни сподвижници. Сред тях срещаме повече или по-малко известни, а постоянно и съвсем забравени персони. Един от тези в миналото известни, а през днешния ден незадоволително познати възрожденски българи, е видният тетевенски отличник, търговец и бизнесмен хаджи Станьо х. Станчев Врабевски. Несъмнено ярка, от време на време спорно представяна фигура на човек от водещия обществен пласт във възрожденското българско общество. Хаджи Станьо по автентичен и достоверен метод въплъщава националната сила, отприщена от концепциите и активността на Левски.

На 30 ноември в град Тетевен бяха маркирани 200 години от рождението на бележития държавник и сподвижник на Васил Левски - хаджи Станьо Врабевски. Събитието стартира в църквата „ Св. Всех Святих ", където се отслужи панихида в памет на хаджията, а по-късно се организира научна сесия в заседателната зала на Общината. Мероприятието е взаимна самодейност сред Община Тетевен и Фондация „ Българска памет " в лицето на доктор Милен Врабевски - директен правоприемник на хаджи Станьо Врабевски и ръководител на фондацията. Преди да стартира сесията приветствия насочиха доктор Врабевски, кметът на Община Тетевен - доктор Мадлена Бояджиева и зам.-кметът Борис Врабевски, който също е потомък на хаджията.

В сесията взеха присъединяване особено поканените лектори - проф. доктор Пламен Павлов - ВТУ " Св. Св. Кирил и Методий " и проф. доктор Пламен Митев - СУ " Св Климент Охридски ". Те показаха пред присъстващите подробна информация за живота и делото на огромния тетевенец. Спряха се на забавни случки и обстоятелства от предишното, произхода, родното място и ранните години на х. Станьо Врабевски. Също по този начин бе обърнато внимание неговата роля като публичен деятел, търговец и бизнесмен, както и на неговия път в революционното придвижване, който и до през днешния ден остава незадоволително оценен. Други забавни тематики, които се засегнаха, бяха за извънредно тежкото му наказване - доживотно изгнание в Диарбекир, визитите на Васил Левски в Тетевен, построяването на революционните комитет в Тетевенския край, Арабаконашкия грабеж и други

Събитието провокира интереса на голям брой гости, измежду които бяха: ръководителят на Общински съвет - Тетевен - Мария Стойчева, потомци на х. Станьо, учители и възпитаници, общественици, поданици и посетители на град Тетевен. На тържествената гала бе показана и книгата отдадена на видния тетевенски бунтовник, а създатели на проучването, по самодейност на Фондация Българска Памет, са точно двамата професори - Пламен Павлов и Пламен Митев. В края на научната сесия доктор Милен Врабевски изрече своите благодарности към кмета и зам.-кмета на Община Тетевен за положителната взаимна работа, довела до реализирането на прелестната самодейност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР