В залата на Клинична апаратна д-р Райкова показа на студентите

...
В залата на Клинична апаратна д-р Райкова показа на студентите
Коментари Харесай

Бъдещи акушерки и медицински сестри впечатлени от използването на изкуствен интелект в лаборатория „ЛИНА”

В залата на Клинична апаратна доктор Райкова сподели на студентите свръх модерната инсталация

20 първокурсници от специалностите „ Медицинска сестра ” и „ Акушерка ” от Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” – Бургас посетиха централната лаборатория на „ ЛИНА ”. Те бяха със своя учител доцент Стоянка Танчева.

 inline-image

„ За нас е наслаждение да разгледаме базата на една от водещите лаборатории в България. Знаем, че в нея се употребява изкуствен интелект, който е обект на бъдещето ”, съобщи доцент Танчева. Тя преподава на младежите по дисциплината „ Клинична лаборатория ”.

„ Днешното ни посещаване е опознавателно и е начало на образованието им. Бих желала студентите да усетят това, което клиничната лаборатория може да им донесе като знания, на практика благоприятни условия и като нещо, което ще им бъде потребно за тяхната специалност ”, добави доцент Танчева.

Първокурсниците бяха посрещнати от доктор Марта Райкова. Тя им сподели какъв е пътят на тестът и им показва по какъв начин става вземането на биологичен материал. В централната лаборатория в Central park в к-с „ Славейков ” има общо 3 манипулационни, като една от тях е детска. Те са оборудвани с веноскоп – уред, който оказва помощ в откриването на вените на ръката на пациента.

 inline-image

„ Нашата работа има 3 стадия - преданалитичен, изчерпателен и следаналитичен. Последният е обвързван с приемане на резултат от проучванията, разискването им с клиницистите и взимане на решение за по-нататъшното лекуване ”, изясни доктор Райкова. Тя показа и смисъла на другите цветове на капачките на епруветките, да вземем за пример лилави за хематологични проучвания, жълти за биохимични, червени за серологични и други

 inline-image

В залата на Клинична апаратна доктор Райкова сподели на студентите свръх модерната инсталация и линията, ръководена от изкуствен интелект.

 inline-image

Всеки от тях можеше да следи разнообразни групи кафези под микроскоп.

 inline-image

В края на визитата студентите се срещнаха и с екипите на лабораториите по микробиология, цитохистопатология и генетика. Те разговаряха с доктор Георги Славов, доктор Станко Данданов и доктор Татяна Николова.

 inline-image

 inline-image

 inline-image

Бъдещите акушерки и медицински сестри споделиха, че ще се радват да се върнат още веднъж тук по време на следването си. От години лабораторията си сътрудничи с Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ”. Освен база за образование на студенти, „ ЛИНА ” е база за специализация на лекари по всички съществени лабораторни специалности.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР