В закона няма изрично предвиден ред и условия за извършване

...
В закона няма изрично предвиден ред и условия за извършване
Коментари Харесай

Какво ще се случи, ако си позволите едно малко в обедната почивка?

В закона няма категорично очакван ред и условия за осъществяване на инспекцията за приложимост на алкохол на служащ или чиновник по време/преди на работа.

Единствените изисквания в нашето законодателство, свързани с инспекция за приложимост на алкохол, има при транспортните служащи.

Тъй като няма нормативни условия, работодателят дефинира разпоредбите за инспекции. Това най-често става чрез текстове в длъжностната характерност и в правилника за вътрешния трудов ред. В някои случаи се ползват характерни процедури, създаващи правила съответно във връзка с използването на алкохол на работното място, споделя доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право и основател на mywork.bg. В тези писмени правила се дефинира метода, по който се прави тестването.

Световната здравна организация (СЗО) предлага следните положителни практики за организация на осъществяване на проби за приложимост на алкохол на работното място:

Писмени политики във компаниите и институциите

Да има писмена политика, с която да бъдат осведомени всички работещи. Тя да съдържа ограничения за предварителна защита, идентификация, консултиране и детайлности за метода и момента, в който ще се подхващат дисциплинарни дейности.

Конфединциалност при обработката на документите

Строго спазване на конфиденциалността, съгласно закона за Защита на персоналните данни и GDPR

Качество на инспекциите

Методите за първичен скрининг и удостоверение би трябвало да се основават на разнообразни правила на аналитичната химия. Тестовете да се правят с калибрирани уреди по открити процедури.

Консултации с служащите и чиновниците

Писмени политики във компаниите и институциите следва да бъдат авансово съветвани с служащите или чиновниците или техните представители.

Преглед и оптимизация

Процедурите във компаниите и институциите следва постоянно да се преразглеждат и усъвършенстват. СЗО предлага още политиката в региона на алкохола на работното място да обгръща освен инспекциите, но и осведомителни и обучителни стратегии.

По отношение на инспекциите, значимо е да отбележим още, че:

Работещите би трябвало да са осведомени с въведените правила относно метода за осъществяване на инспекциите, какви са отговорностите и глобите при открита приложимост.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР