„В закона много ясно е разписан срокът 31 октомври. Бюджетът

...
„В закона много ясно е разписан срокът 31 октомври. Бюджетът
Коментари Харесай

Вариант на пожар е влизане в новата година без бюджет, предупреди икономист

„ В закона доста ясно е написан срокът 31 октомври. Бюджетът би трябвало да бъде импортиран в Народно заседание, т.е. той към този момент би трябвало да е минал разискване със обществени сътрудници и да е гласуван от Министерски съвет. Този период е изтърван. Когато се случва, то постоянно има рецесия, има някакъв длъжностен кабинет. Въпросът е, че през 2014-а периодите бяха доста по-благоприятни: тогава изборите бяха на 5 октомври. Тогава към 19 декември завърши второто гласоподаване (на бюджета - бел. ред.) “, напомни той.

„ Ако се оформи държавно управление през декември и до тогава не е завършена подготовката по бюджета, има риск да влезем в новата година без бюджет “, предизвести специалистът. Законът за обществените финанси планува такава обстановка, само че е сбит.

„ Продължаваме да действаме по отношение на настоящата рамка. Ние не сме влизали в тази догадка. Това би трябвало да е последният вид, вид на пожар, само че той крие своите опасности точно поради това, че не е прилаган. Най-различни обществени групи могат да не видят актуализация на своите помощи и заплащания, които чакат “, разясни Ганев.

Той означи, че общините също чакат държавния бюджет, с цел да напишат своите бюджети. По думите му тази територия е рискова и не знаем кои са всички евентуални резултати.

Според икономиста служебният финансов министър би трябвало да изготви бюджетната рамка за 2022 година и да стартира да комуникира тази рамка: „ Ако се мълчи до изборите, след това може да се окаже – дайте да мълчим до балотажа, след това – чакайте да забележим кой ще надделее и ще вземе мандата. Винаги има нещо за очакване, само че финансовият министър има работа, която не е обвързана с политиката и той би трябвало да я свърши. “

Петър Ганев направи прилика със обстановката към последната актуализация на бюджета за актуалната година: „ Ако влезем в повсеместен бюджет с сходен безпорядък и без явен център на власт, а доста разнообразни оферти, тогава може разходната част съществено да я изпуснем и то в година, в която диалогът стартира да отива към консолидация – по какъв начин да свием дефицитите, които се появиха в рецесията. “

„ Когато няма мощен център на власт, всички към властта се пробват да изземат самодейността и да оферират нови и нови разноски “, заключи специалистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР