В Загреб тази вечер тържествено се открива хърватското председателство на

...
В Загреб тази вечер тържествено се открива хърватското председателство на
Коментари Харесай

Тържествено се открива хърватското председателство на Съвета на ЕС

В Загреб довечера тържествено се открива хърватското председателство на Съвета на Европейски Съюз. При засилени ограничения за сигурност в хърватската столица дойдоха всички 27 членове на Европейската комисия, водени от председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

 © БГНЕС
„ Председателството ни идва в решителен миг за Европа и света ”, съобщи хърватският министър председател Андрей Пленкович.

Основен акцент на Загреб ще бъде многогодишната финансова рамка. Хърватия е част от групата „ Приятели на кохезията “, която има за цел да резервира по-ниския сега дял на националното съфинансиране.

Западните Балкани също ще са във фокуса на Загреб, където през май е планувана среща на върха по тематиката. Форумът се счита за късмет, блокираният развой на разширение да се възроди и премисли.

Преди това обаче като ръководител на Съвета на Европейски Съюз Хърватия би трябвало да завърши Брекзит в края на януари.

„ Готови сме за това предизвикателство “, съобщи през днешния ден министър председателят Андрей Пленкович след диалози с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той акцентира идните търговски договаряния с Англия:

„ Равнопоставеността ще бъде водещо условия за европейските компании, за жителите и за конкурентоспособността в Европа. Надяваме се, че ще намерим верния метод и общ език. През последните години показахме, че в границите на Европейски Съюз можем да сме единни “.

В навечерието на хърватското европредседателство министър председателят Пленкович посети Париж и разяснява пред публицисти, че напускането на хора от източноевропейските страни към Западна Европа е сериозен проблем, само че решението му не е в ограничение на свободата на придвижване в Европейски Съюз, която е гръбнакът на европейския план. Хърватия губи годишно 15 хиляди души, или жителите на приблизително огромен град, и за нея това е въпрос на битие, сподели Пленкович в изявление за френския всекидневник „ Монд “.

Сянка върху тържественото разкриване на хърватското европредседателство хвърли отводът на новоизбрания президент Зоран Миланович, който още не е встъпил в служба, да участва довечера на концерта в Хърватския национален спектакъл. Миланович е поканен като някогашен министър председател, само че неговият екип счита, че не е подходящо да се появи там дружно с настоящия президент Колинда Грабар-Китарович.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР