В задочен спор през медиите влязоха президентът Румен Радев и

...
В задочен спор през медиите влязоха президентът Румен Радев и
Коментари Харесай

Заради бюджета: Президентът и Асен Василев влязоха в задочен спор през медиите

В неприсъствен спор през медиите влязоха президентът Румен Радев и финансовият министър Асен Василев. Държавният глава предизвести че е подготвен да наложи несъгласие на закона за държавния бюджет за 2024 година ако бъде признат във типа, в който е препоръчан от финансовото министерство. Според Румен Радев финансовият министър желае да продава държавни аграрни земи, с цел да си цялостни бюджета. Асен Василев разкритикува желанията на президента и дефинира като подправена вест оповестеното от президента.

Повод за острите рецензии на президента Румен Радев против финансовия министър по думите му е, че основният финансист на страната възнамерява продажба на държавни земи, с цел да събере пари за бюджета.

" Недопустимо е и желанието на министъра на финансите за ликвидация на държавния аграрен фонд, тази земя е стратегически запас и касае нашата продоволствена сигурност ", сподели президентът Румен Радев.

Отговорът на Василев не закъсня.

" Президентът се е изказал през днешния ден във връзка на закона за държавния бюджет с подправена вест. Законът съдържа 109 члена и 16 преходни и заключителни разпореждания. Там член с който да се продават земи от държавния аграрен фонд - няма ".

Проверка сподели, че фактически няма записано сходно нещо в бюджета и бюджетната прогноза. Становище по тематиката обаче от земеделския министър най-вероятно има, само че не стана явен мотивът за него.

" Не съм проверявал, може и да е имало, има безчет мнения, всеки ден получаваме, само че отново споделям, такова нещо няма по какъв начин да стане без публично разискване ", разяснява Асен Василев.

Държавният глава изиска от депутатите да не одобряват бюджета във импортирания от финансовия министър тип.

" Призовавам рационалните политици от всички партии да пресекат тази случка. Досега президент не е налагал несъгласие върху закона за държавния бюджет, само че в случай че Народното събрание не озапти министъра на финансите, аз не изключвам и подобен вид ".

Василев уточни, че е изумен от това държание на президента, защото предходната година " неговият кабинет не предложи закон за държавния бюджет ".

Радев напомни и позволена неточност от финансовото министерство, с която държавната компания " Булгартрансгаз " се оказа дебитор на страната вместо Русия.

" Ние сме очевидци на серия от случки в региона на финансите. Само за месец сдружението натрупа 260 млн. лв. дълг, приходи в бюджета няма, това решение ни дискредитира и пред нашите европейски сътрудници ".

Финансовият министър се отбрани с думите, че законът към този момент е изменен. Пари от тази вноска не са заложени в бюджета, защото " Газпром " я оспорва.

" Българското държавно управление има цялостно желание да се събере вноската от " Газпром ". Защо президентът пази " Газпром ", а не постъпленията в бюджета и ползите на българските жители е въпрос, който би трябвало да бъде насочен към него ".

Обсъждането на държавния бюджет стартира на следващия ден с първо разглеждане в отрасловата парламентарна комисия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР