В южната част на Атлантическия океан е забелязан кит, който

В южната част на Атлантическия океан е забелязан кит, който ...

Сив кит преплува половината свят и постави рекорд


В южната част на Атлантическия океан е забелязан кит, който е преплувал поне 20 000 километра по време на миграция, прекосявайки половината свят, пише сп. "Кърънт байолъджи".

Сивият кит (Eschrichtius robustus) е видян край бреговете на Намибия още преди осем години. За учените това се оказва доста странно,въпреки че се случва да се появяват на юг в Атлантическия океан, сивите китове обикновено не напускат северното полукълбо.

A gray whale travels halfway around the world and sets new migration record!
— Amy Whitt (@AzuraConsulting)
Озадачените учени са взели тъканни проби от кита и са анализирали неговата ДНК. Оказало се, че той принадлежи към застрашена популация, обитаваща крайбрежието на Източна Азия.

Това означава, че китът е изминал поне 20 000 километра, за да стигне до бреговете на Намибия. Обиколката на Земята е малко над 40 000 километра, припомнят учените.

Изследователите окачествяват пътешествието на кита като абсолютен рекорд за гръбначни животни, живеещи във вода. На сушата рекордното постижение принадлежи на вълк, изминал над 7000 километра.

Gray whale off coast of Namibia swam halfway around the world to get there
— Orca S※O※S (@OrcaSOS)
За учените остава загадка по кой маршрут китът е изминал пътя от северната част на Тихия океан до южната част на Атлантическия океан.

Те допускат, че едрият морски бозайник може да е плувал през Арктика, да е обиколил Африка или да е преминал край Южна Америка.

Източник: vesti.bg