В южната част на Атлантическия океан е забелязан кит, който

...
В южната част на Атлантическия океан е забелязан кит, който
Коментари Харесай

Сив кит преплува половината свят и постави рекорд

В южната част на Атлантическия океан е видян кит, който е преплувал най-малко 20 000 километра по време на миграция, прекосявайки половината свят, написа сп. "Кърънт байолъджи ".

Сивият кит (Eschrichtius robustus) е забелязан край крайбрежията на Намибия още преди осем години. За учените това се оказва много необичайно, макар че се случва да се появяват на юг в Атлантическия океан, сивите китове нормално не напущат северното полукълбо.

A gray whale travels halfway around the world and sets new migration record!
— Amy Whitt (@AzuraConsulting)
Озадачените учени са взели тъканни проби от кита и са анализирали неговата ДНК. Оказало се, че той принадлежи към застрашена популация, обитаваща крайбрежието на Източна Азия.

Това значи, че китът е минал най-малко 20 000 километра, с цел да стигне до крайбрежията на Намибия. Обиколката на Земята е малко над 40 000 километра, напомнят учените.

Изследователите окачествяват пътешествието на кита като безспорен връх за гръбначни животни, живеещи във вода. На сушата рекордното достижение принадлежи на вълк, минал над 7000 километра.

Gray whale off coast of Namibia swam halfway around the world to get there
— Orca S※O※S (@OrcaSOS)
За учените остава мистерия по кой маршрут китът е минал пътя от северната част на Тихия океан до южната част на Атлантическия океан.

Те позволяват, че едрият морски бозайник може да е плувал през Арктика, да е обиколил Африка или да е минал край Южна Америка.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР