В Южна Франция, заради сушата, забраниха използването на градински плувни

...
В Южна Франция, заради сушата, забраниха използването на градински плувни
Коментари Харесай

Заради сушата: Забраниха миенето на автомобили и градинските басейни в Южна Франция

В Южна Франция, поради сушата, не разрешиха потреблението на култивиран плувни басейни. Вече не е позволено и миеното на коли, както и поливането на градини и тревни площи.

В засегнатите от безводието региони е спряна продажбата на надуваеми басейни в магазините. Мерките са в действие от 10 май.

" Трябва да излезем от културата на разхищаване. Трябва да покажем въздържаност при потреблението на ресурсите, с които разполагаме ", съобщи министърът на екологочния преход на Франция Кристоф Бешу.

В Източните Пиренеи нескончаем дъжд не е валял от 1 година. Реките там са съвсем изцяло пресъхнали. Заради безводието локалните управляващи оповестиха " режим на рецесия ".

Криза е оповестена в още три области на Франция, а други 40 са в бедствено положение или в положение на паника. Според статистиката, в страната не е имало толкоз огромна суша от средата на 20 век.

Снимки: БГНЕС



Независимо, че март беше дъждовен, равнищата на 75 % от реките и подпочвените води са под естествените стойности. Със стоплянето нараства и заплахата от експлоадирането на горски пожари.

Ограниченията засягат и селища, в които живеят звезди като Шатоноф-грас. Красиво градче с към 3 700 поданици. Вили в него имат някогашният италиански министър председател Силвио Берлускони, херцогът на Люксембург и принцът на Монако

" Някои употребяват вода, колкото 200 пенсионери. Имали сме случаи със седмичното ползване в парцел да надвишава 2000 m3. Това са хора, които имат имение с повърхност 14 хектара, с 3 плувни басейна. Тези хора нямат никакво схващане ", споделя Еманюел Делмот, кмет на Шатоноф-Грас.



Френският президент Еманюел Макрон предишния месец разгласи национална водна стратегия. Тя планува " прогресивна цена за водата ", съгласно която потреблението над несъмнено количество - да вземем за пример за плувни басейни - ще се таксува на по-високи цени.

Около 2000 села и градове са застрашени да останат без вода през летните месеци, предизвестяват френските управляващи. Миналата година 1000 общини са имали съществени проблеми, от които към 400 е трябвало да бъдат снабдявани с мобилни цистерни.

„ Войната за водата е голяма захлаха ", предизвести министърът на екологичния преход на Франция Кристоф Бешу.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР