В Южен Дарфур на Судан въоръжени мъже грабежи, плячка под прикритието на битки

...
На 21 август суданската армия уби около 24 цивилни, обстрелвайки
Коментари Харесай

На 21 август суданската армия уби около 24 цивилни, обстрелвайки пазар в Ниала, столицата на Южен Дарфур. Жителите смятат, че бойци от паравоенните Сили за бърза подкрепа са били наблизо и са навлекли атаката, но никой не е загинал при нея.

Съобщава се, че два дни по-късно около 30 цивилни – предимно жени и деца – са били хванати в кръстосан огън между RSF и суданските въоръжени сили (SAF), докато са се криели под моста Тейба, част от който е паднал, убивайки всички под него.

Въоръжените врагове се сблъскват в Южен Дарфур – традиционна крепост на RSF – докато се борят за контрол над Судан. RSF и съюзническите арабски милиции контролират по-голямата част от Nyala, но армията разчита на своята артилерия и военновъздушни сили, за да превземе регион, пренебрегван от десетилетия, като цивилни и онези, които се опитват да им помогнат, се оказват по средата.

Милиции, племена и цивилни

Широкоразпространените боеве за Ниала привлякоха арабски милиции – за които се предполага, че са съюзници на RSF – които се възползват от хаоса, за да ограбват и плячкосват, казаха местни жители пред Ал Джазира.

Монтасер Джамал*, жител, който наскоро избяга в покрайнините на града, каза, че осем въоръжени мъже се появили в дома му на 24 август, опитвайки се да вкарат своите камиони с четири колела в задния му двор.

„Те си тръгнаха, когато не можаха да преминат през бодливата тел. [Следващата седмица] избягах с двете си съпруги, братя и сестри, шест деца и моя съсед,” каза той пред Ал Джазира по телефона.

Бойците на RSF също са обвинявани от цивилни, че нахлуват в домовете на хората, за да плячкосват или да ги превръщат в аванпостове. Подобно поведение на RSF е широко докладвано в Хартум, националната столица.

Въпреки обвиненията, RSF получи декларации за подкрепа в Nyala от няколко арабски племена, традиционната опорна база на RSF, което изостри опасенията, че конфликтът може да прерасне в тотална, многоизмерна гражданска война между етнически или племенни граници.< /p>

Ахмед Гуджа, наблюдател по правата на човека от Ниала, който избяга в кенийската столица Найроби преди два месеца, каза, че лидерите на арабските племена са склонни да заемат страната на RSF за финансова изгода и се надяват, че ще бъдат защитени, ако бъдат колективно нападнати от армия.

В началото на войната армията арестува стотици арабски цивилни в Хартум и Дарфур за предполагаема лоялност към RSF, според Gouja и Мохамад ел-Фатих Юсиф, журналист от Nyala, също сега базиран в Найроби.

Но етническата принадлежност не винаги е определяща за принадлежността: арабските племена Саламат и Бени Халба се сблъскаха заради RSF, за която се борят млади мъже от двете племена.

Саламатът отказа публично да подкрепи RSF и Бени Халба реши да се бие. Това привлече членовете на племената Саламат и Бени Халба, които се бият за RSF в Централен Дарфур, обратно у дома, за да се бият за своето племе, казаха местни наблюдатели пред Al Jazeera.

Юсиф каза на Ал Джазира, че саламатите нямат право да притежават земя в племенната система и вероятно използват публичното си одобрение на RSF като разменна монета, за да поискат това право в замяна. „Но Бени Халба бяха ядосани... така че се сблъскаха със Саламат“, каза Юсиф.

Съпътстващи щети

Политическият съветник на RSF Юсиф Езат не отговори на искане за коментар относно обвиненията, че паравоенните застрашават цивилни, докато говорителят на армията Набил Абдула отрече всички твърдения, че неговите сили са обстрелвали и бомбардирали безразборно жилищни райони.

„Силите за бърза поддръжка са тези, които бомбардират хора в цивилни квартали... [SAF] е професионална армия“, каза Абдула пред Ал Джазира. „Когато използваме артилерия, го правим само след като проучим позициите... много точно.“

Въпреки това Бедур Закария, наблюдател на правата на човека, който избяга от Ниала в Уганда миналия месец и все още има семейство там, каза пред Ал Джазира: „Има много [безразборни] обстрели от страна на армията... и RSF винаги се крият в жилищни квартали.“

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) успя да преброи най-малко 60 убити цивилни и 50 000 разселени хора от 11 април.

Реалните цифри са много по-високи, казаха жители и наблюдатели пред Ал Джазира. Но боевете означават, че медиците не могат да докладват броя на загиналите поради разрушената комуникационна инфраструктура и хората често трябва да прибягват да погребват близките си където могат, без да съобщават за смъртта им.

Хуманитарна спешност

Лекари без граници (Лекари без граници или MSF) казаха, че нито една от болниците в Ниала не функционира, с изключение на една, превзета от въоръжена група. Al Jazeera не успя да потвърди името на въоръжената група.

„Чухме, че … е имало само един лекар“, каза координаторът за спешни случаи на MSF Анна Байлунд, след като разговаря с колегите си в Ниала в събота.

Според хуманитарните групи камиони с медицински консумативи и храна не са успели да влязат в Nyala, оставайки в близкия град al-Du’ayen в Източен Дарфур, за да изчакат боевете.

„Нуждаем се от трайно спиране на боевете, за да можем безопасно да доставяме на нуждаещите се“, каза пред Al Jazeera Клементин Нквета-Салами, хуманитарен координатор на ООН за Судан.

Един западен хуманитарни работник, който не беше упълномощен да говори официално, каза, че въоръжени групи отправят „финансови искания“ на контролно-пропускателните пунктове, за да пуснат конвои с помощ в Ниала и настояват да ги придружават като въоръжен ескорт. Последното е червена линия за хуманитарните агенции, тъй като вреди на възприятието, че помощта е неутрална и създава прецедент за въоръжените групи.

„Извън чистите предизвикателства за сигурността… извличането на данъци… на практика задържа някои от планираните [помощ] движения към Южен Дарфур“, каза хуманитарният работник пред Al Jazeera.

Закария, наблюдател на правата на човека, казва, че мащабът на човешкото страдание е шокиращ и че се надява ситуацията скоро да се успокои, така че помощта да стигне до града.

„Когато бях там, видях армията да стреля с артилерийски снаряди от централата си … и бях там за два сблъсъка между армията и RSF“, каза тя пред Ал Джазира. „Най-засегнати бяха цивилните от източните и южните квартали. Броят на цивилните жертви нараства значително.“

  * Имената са променени за защита на лицата

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР