В Япония през октомври свободните работни места са достигнали най-високо

...
В Япония през октомври свободните работни места са достигнали най-високо
Коментари Харесай

Япония изпитва сериозен недостиг на работна сила

В Япония през октомври свободните работни места са достигнали най-високо ниво от близо 44 години, което е симптом за сериозен дефицит на фрагменти в третата по величина стопанска система в света, заяви през днешния ден държавното управление, представено от ДПА.

Показателят се мери като съответствие на обявите за работа и търсещите работа. Той се е повишил до 1,55 по отношение на 1,51 през септември.

Японските бизнес водачи показаха опасения за недостига на работна мощ на фона на рецензиите, че държавното управление на премиера Шиндзо Абе не е съумяло да се оправи с бързото застаряване на популацията и доста ниската раждаемост.

Националният институт за проучване на популацията и обществената сигурност предвижда, че до 2065 година хората над 65 години ще бъдат 38,4 % от общото население по отношение на 26,6 % през 2015 година.

Междувременно нивото на безработицата в Япония е останало 2,8 % през октомври, запазвайки се без смяна към този момент пет месеца, сочат данни на министерството на вътрешните работи и връзките, представени и от Асошиейтед прес.

Средните разноски на семействата също се задържат постоянни, а месечните заплати, поправени по отношение на инфлацията, са нарастнали с 2,9 %, отчитайки пето подред нарастване.

Страната се бори с вяли потребителски разноски, защото доста японци се безпокоят за бъдещето си и се въздържат от покупки.

Министерството заяви и за инфлация от 0,8 на 100 през октомври, леко ускорила се по отношение на 0,7 на 100 през септември, само че към момента надалеч от целевите 2 %.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР