В Якоруда, където вотът от години повтаря съдбата на подобни,

...
В Якоруда, където вотът от години повтаря съдбата на подобни,
Коментари Харесай

1500 гласа бродят: Как "Български възход" се оказа втори в ДПС община

В Якоруда, където вотът от години повтаря ориста на сходни, доминирани от Движение за права и свободи общини, тази традиция е спазена и на изборите от втори април 2023 година. Тогава преди всичко още веднъж е придвижването, което получава към 50 % от вота на гласоподавателите. На второ място се подрежда партията на някогашния длъжностен министър ръководител Стефан Янев - " Български напредък ", която не съумя да влезе в Народното събрание за разлика от октомври 2022 година и за която до момента в Якоруда не е гласувано. На трето място са ГЕРБ- Съюз на демократичните сили. Това демонстрира информация на " Дневник " в резултатите от предварителните парламентарни избори от втори април 2023 година.

 Избори на кесията: Якоруда сред Движение за права и свободи, възхищението към Путин и вярата да останеш тук Избори на кесията: Якоруда сред Движение за права и свободи, възхищението към Путин и вярата да останеш тук " Български напредък " получава 1596 гласа, като 1329 от тях са преференциален избор за Марио Рашков Асьов - локален предприемач с дружество за дървообработване. Това е първото присъединяване на Асьов в листа на партия. Той е на 10-то място.
На изборите през октомври 2022 за партията на Стефан Янев няма гласове от Якоруда. В област Благоевград обаче тогава те получават 5367 гласа. На вота през април 2023 година за тях гласоподават 5764 гласа, като 2652 от тях са преференциален избор за Асьов и от други общини в област Благоевград.

Последният път, когато в Якоруда, е имало второ място на изборите, е през април 2021 година. Тогава без пояснение в общината, с към осем хиляди души население, 1500 гласа печелят ГЕРБ. Оттогава тези гласове като че ли се изпаряват или по-скоро преливат и още веднъж преобладаващо с по над 60- 70 % поддръжка е Движение за права и свободи.

" Моят прочит е че април 2021 година тези гласове са били продадени на ГЕРБ, след това не са имали тласък до тази година, когато да били продадени на Български напредък ", разяснява за " Дневник " Николай Тулечки от Данни за положително и Обединение за почтени избори.

Кой е Марио Рашков Асьов

Информация от Търговския указател демонстрира, че Марио Рашков Асьов е шеф на компанията " Интерууд 20 ", чиято съществена активност е дърводобив и дървопреработване. Основана е през 2020 година, като адресът й е в Якоруда. Не е посочен телефон. Асьов е шеф и на сдружението " Мар К Електрик 22 " ООД, в което е съучастник с Кирил Николаев Стефанов. То се занимава с консултантски услуги в областта на енергийните запаси и потреблението на възобновими енергийни източници.

" Дневник " не съумя да открие контакт или метод да се свърже с Асьов. В една от групите " Якоруда с обич " консуматор с имена Сабри Алиш е написал на 30 март, че е бил арестуван за 24 часа по сигнал за пазаруване на гласове, тъй като бил разлепял плакати на Асьов и призовал да се гласоподава за него.

" Естествено това не е правилно, тъй като моето сърце към момента тупти в Движение за права и свободи. Симпатиите ми към Марио не са сурогат на Движение за права и свободи, а углавен избор за Движение за права и свободи Якоруда..И знам, че доста хора в община Якоруда мислят по този начин ", е написал Сабри.

 Марио Асьов
Марио Асьов

Информация за арести преди изборите от Якоруда публично няма. Жалба до РИК Благоевград е подадена със подозрения за напън над гласоподавателите, оказан от кмета на Движение за права и свободи в Якоруда, с изказване, че е употребявал мобилно гласоподаване и обществената стратегия " Топъл обяд ", с цел да повлияе на гласоподавателите, само че РИК оставя без разглеждане сигнала.

На равнище община " Български напредък " има подобен, непонятен резултат в Криводол, Врачанска област. Там на изборите през октомври 2022 година, няма гласове в поддръжка на партията на Стефан Янев, до момента в който през април 2023 година тя е втора с близо 22 % след спечелилият ГЕРБ. В област Враца партията на тези избори печели две хиляда гласа повече спрямо вота през октомври 2022 година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР