В XXI век в България все още има места, където

...
В XXI век в България все още има места, където
Коментари Харесай

Защо в 21-ви век все още има места без вода в България?

В XXI век в България към момента има места, където хората живеят без вода. Защо? Има ли отговорни за това? И може ли да се откри незабавно решение за безводието?

Отговорите на тези въпроси дава Репортерите.

Преди две години Ралица Христова се завръща в родния си град Омуртаг. Разказва, че до този миг била не запомнила по какъв начин се живее без вода. „ Положението е ужасно с две дребни деца. Бидони, туби. Ужас! Нито можеш да измиеш, да изваря шишетата, да сготвиш. След 10 вечерта лягаме некъпани и чакаме 6 да пристигна. Пълним кофи, тенджери “, споделя тя.

Според формалната статистика нарушено водоснабдяване има главно в 28 села и махали, както и в два града в страната – Омуртаг и Радомир.

Според информация на Министерството на районното развиване и благоустройството към 85% са междинните загуби на питейна вода в цялата страна. В България има над 90 хиляди километра водопреносна и канализационна мрежа, огромна част от нея – построена преди повече от 50 години.

„ Недостигът на финансиране за тези 90 хиляди км., над 90 хиляди е над 7 милиарда лв.. С актуализацията на цените и тези оценки растат”, изяснява Деляна Иванова, зам.-министър на районното развиване и благоустройството.

От общия бюджет на Министерството за планове във ВИК инфраструктурата има утвърдени 16 милиона лв.. Това се оказва незадоволителна сума за общинските планове.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР