В в Mediapool.bg професор Василев се опитва да постави под

...
В в Mediapool.bg професор Василев се опитва да постави под
Коментари Харесай

Оценката на проекта на Нуклеон за Марица Изток ще я дадат инвеститорите

В в Mediapool.bg професор Василев се пробва да сложи под подозрение икономическата логичност на плана на " Нуклеон Консултинг " за построяването на Индустриален Комплекс Марица Изток.

Уви, още във второто си изречение професорът прави фактологична неточност, която оттова нататък обезсмисля опитите му за някакво сходство на сериозен разбор на икономическата логичност на плана. Ето какво написа професорът: " - производството на метанол от " уловен СО2 от Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 “ + локално създаден водород (чрез микс от сила от въглищните централи плюс зелена сила от фотоволтаични централи; “

Това, че ние планираме да произвеждаме водород с сила от въглищни централи е небивалица на професора. Напротив, постоянно сме подчертавали, че планът ще се осъществя на два стадия, като първият е временен, и се основава на производството на водород единствено и само от фотоволтаични централи. Ето за какво всички следващи разсъждения по какъв начин " Нуклеон Консултинг " не си е направил сметките са без каквото и да значение.

Относно газификацията на въглищата: Не, проф. Василев, калоричността на въглищата няма отношение към успеваемостта на газификацията. При газификацията на въглищата (както и на други въглерод съдържащи вещества) се получава ниско 4-6 MJ/Nm3 и/или среднокалоричен 10-14 MJ/Nm3 газ, чиито химичен състав разрешава влагането му в разнообразни химични реакции за приемането на разнородни химични артикули: метанол, метан, синтетичен дизел и доста други. Лигнитните въглища, поради високото наличие на летливи съставни елементи, са доста по-подходящи за газификация от другите типове въглища, а по въглеродно наличие са същите или даже надвишават такива газифицируеми горива като дървесината и всяка друга растителна биомаса, употребявани в газификационните съоръжения към този момент над едно столетие. Всъщност, в Северна Дакота от 1984 до ден сегашен работи комбинат за газификация на лигнитни въглища като българските.

Професор Василев се впуска в разсъждения за дребните модулни реактори (ММР), за които явно няма даже бегла визия какво съставляват. " Нуклеон Консултинг " работи към този момент 10 години по тематиката и сега имаме работни връзки с компании, разработващи ММР. Имаме директен достъп до плановата документи и икономическите планове на тези компании. Тази информация е конфиденциална и няма по какъв начин да бъде обществена, както разсъждава професорът. Само мога да кажа, че себестойността на силата от чисто нов ММР ще бъде напълно малко по-висока от себестойността на силата от АЕЦ " Козлодуй " сега, в случай, че в последната няма включени значими финансови разноски, защото реакторите там от дълго време са се изплатили. В същото време приказваме за себестойност на сила от ММР, в която са включени и първичните финансови разноски. Относно това, че били рискови ММР, мога единствено да дам следната илюстрация: зоната за евакуация към АЕЦ " Козлодуй " е с радиус 30 км. Около някои ММР, по особено тези, които ще бъдат ситуирани в Марица Изток, същата зона за евакуация е 400 м.

Всъщност, оценката на един план се дава от вложителите. Те залагат личните си пари и доста добре изследват какво им се предлага. Зад плана на Нуклеон Консултинг стоят действителни пари и експертизата на български и западни експерти. Какво има зад професор Василев?

Йордан Янков,
Управител на Нуклеон Консултинг
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР