В утрешния ден предстои заседание на Комисията по конституционни въпроси.

...
В утрешния ден предстои заседание на Комисията по конституционни въпроси.
Коментари Харесай

Наталия Киселова: Проблемът е дали президентът ще остави за началото на януари обнародването на бюджета

" В утрешния ден следва съвещание на Комисията по конституционни въпроси. Не мога да кажа дали тя ще бъде също парализирана заради активност на народните представители от " Възраждане “, Българска социалистическа партия и " ИТН “, само че можем да предвиждаме, че вероятно ще има план на отчет за второ гласоподаване на конституционните промени при започване на другата седмица ", сподели пред " Фокус " преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова.

" Дали държанието на депутатите от опозицията ще бъде такова, към този момент е въпрос на тяхно решение, несъмнено, само че както конституционните промени, по този начин и Законът за държавния бюджет, съгласно мен, е по-голям от позиция на това, че визира всички, безусловно всички нас, и обособените хора, несъмнено, общините, юридическите лица, държавните институции. Обичайно в тези дни преди или към приемането на бюджета до момента, когато процедурата си е вървяла в границите на естественото, постоянно са се оставяли дни, в които законът да бъде прегледан от президента, респективно обнародван, и да влезе в действие на 1 януари. Като гледаме датите на календара, даже Народното събрание да се оправи в идната седмица, с питанка е опцията да се оправят, президентът има 15 дневен период, в който да обнародва признатите закони ", предвижда Киселова.

Според нея, при благосклонност от негова страна в работните дни, които са сред коледните и новогодишните празници, той може да обнародва, само че не е задължен, и умерено може да възнамерява за началото на януари обнародването на Закона за бюджета.

" Правилата за конституционните промени плануват 7-дневен период, в който да бъдат внасяни предложенията. И към този момент въпрос на следваща организация е да се придвижат напред. Правилникът за организацията и активността на Народно заседание планува, че когато то е във почивка, не текат, т.е. периодите по разпоредбите, които бяха признати за конституционната смяна, ще спрат, и ще стартират да текат на 10 януари, когато завършва ваканцията. ", счита Киселова.

" Проблемът, съгласно мен, е във връзка с бюджета. Притесненията би трябвало да бъдат по какъв начин наподобява бюджетът, в какви периоди ще бъде признат и дали забавянето няма да се отрази отрицателно върху естественото действие на взаимния ни живот ", сподели още Наталия Киселова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР