В уставите на УЕФА и ФИФА много ясно е казано

...
В уставите на УЕФА и ФИФА много ясно е казано
Коментари Харесай

Адвокат: Няма държавна намеса във вътрешните работи на Футболния съюз

В уставите на УЕФА и ФИФА доста ясно е казано какво е интервенция - не би трябвало да има интервенция в избора или в назначението на органите на Футболния съюз. В случая с оставката на Борислав Михайлов като президент на БФС има апел за оставка, това не е директна интервенция в изборния развой и УЕФА и ФИФА няма по какъв начин да го поясняват като държавна интервенция във вътрешните работи на БФС. Това сподели в студиото на Сутрешния блок на Българска национална телевизия юристът Борис Колев, лекар по спортно право.

Колев обясни какво се случва оттук насетне след оставката на Михайлов.

В устава на БФС има член, който дефинира, че при оставка на президента до свикването на нов конгрес, функционалностите на президент се извършват от първия вицепрезидент. В този случая това е Йордан Лечков, който обаче се кандидатира за кмет на Сливен и няма да може да поеме тази функционалност. При отвод от негова страна изпълнителният комитет избира различен вицепрезидент до провеждането на конгрес.

" В случая се получава по този начин, че всички отхвърлят, само че все някой би трябвало да одобри, тъй като това е краткотрайно до провеждането на конгрес, тъй като обикновено оставката на Михайлов може да бъде гласувана само на конгрес ", сподели Колев.

Срокът за привикване на конгреса е един месец от поканата за свикването, само че няма никаква спънка тази процедура да бъде задействана бързо. " Въпросът е кои ще бъдат претендентите, дали ще има такива. Те могат да подадат кандидатурите си 15 дни преди конгреса или 10 дни преди конгреса би трябвало да бъдат обществено оповестени ", добави юристът.

Той още веднъж повтори, че оставката на Михайлов може да бъде призната само на конгрес.

Независимо кой ще бъде новият президент на БФС, страната ни ще понесе съществени наказания от дисциплинарната комисия на УЕФА, която ще прегледа случаите от мача България - Англия на съвещание на 28 октомври, сподели още Колев. Президентът на европейската футболна централа Александер Чеферин предизвести, че комисията е твърдо решена да в профил расизма във футбола и добави, че наказванията, които ще продължат да се постановат в борбата с него, ще са от най-тежките.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР