В условията на война инфлацията ще ускорява с още по-високи

...
В условията на война инфлацията ще ускорява с още по-високи
Коментари Харесай

Прогноза: Цената на хляба ще стигне 2,5 лева, а горивата ще скочат до 5 лева за литър

" В изискванията на война инфлацията ще форсира с още по-високи темпове и още по-болезнено. Всякога когато е имало война, тя постоянно е бела придружена с инфлация, защото войната постоянно е придружена с голямо отпечатване на пари, с големи обезщетения. Компенсациите идват от държавния бюджет, те са финансирани с заем, т.е. с необезпечени пари, а всичко това налива масло в огъня.... Санкция се превежда като инфлация. Има ли наказания на горива, значи липса на горива и повишаване на цената им ".

Това сподели в изявление за БНР проф. Красимир Петров, д.и.н. от Държавния университет в Охайо. 

" Вече видяхме, че нефтът скочи с големи проценти.... Реалистичната прогноза е през лятото да има 5 лв. за литър бензин и дизел.... През април евентуално ще е към този момент 4 лв., а по-късно евентуално ще забележим 5 и 6 лв.. Горивото скача със забавяне - сред 1 и 2 месеца е закъснението от цената на борсата до цената на бензиностанцията ", изясни той.

Според него санкцията на зърното ще докара до цена на хляба сред 2 и 2,5 лв..

" Със задълбочаване на войната глобите ще се усилят и това единствено ще форсира инфлацията. Прогнозата ми за годишната инфлация е за към 30%, като за стоките от първа нужда - храни и горива - инфлацията ще е 50-60% ", счита проф. Петров.

Той уточни, че за цените на зеленчуците тази прогноза към този момент се е осъществила.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР