В условията на война и вносна инфлация е възможно да

...
В условията на война и вносна инфлация е възможно да
Коментари Харесай

Мартин Димитров: През август трябва да се договори газ за зимата

В изискванията на война и вносна инфлация е допустимо да има потребност от нова актуализация на бюджета, предвижда в студиото на “Още от деня” по Българска национална телевизия Мартин Димитров от “Демократична България”, който беше ръководител на Икономическата комисия в 47-ото Народно заседание.

По думите му Русия е почнала да понижава доставките на газ за някои европейски страни надалеч преди началото на военните дейности в Украйна.

“Тоест, това повишаване е планувано и то е част от общите им дейности. Те желаеха да провокират газова рецесия в Европа и я предизвикаха”, означи той и добави, че Европа, и най-много България, се е оказала неподготвена за подобен “удар”.

Според Димитров постоянно държавно управление е допустимо да има чак при започване на ноември, когато ще е доста късно да се договарят дълготрайните доставки на газ, с които да подсигурят цялата зима.

“Затова сегашният длъжностен министър е в извънредно значимо качество. Препоръчвам му да прави доклади всяка седмица какво е приключил и какво счита да свърши, тъй като през август би трябвало да се договорят количествата газ от въпросните танкери, по които отношение има Европейска комисия и тя взе участие в това договаряне. Тоест, в случай че се пропусне този интервал, няма връщане назад”, безапелационен беше той.

Наред с това договаряне като “спешна задача” пред сегашния енергиен министър седи и обезпечаването на път тези кораби - “тоест терминал за полутечен газ, регазификация и така нататък, което може да стане или през Гърция, или през Турция”, означи Димитров.

“Втората незабавна задача е дали и какви количества могат да бъдат закупени от азербайджанския газ. Бяха контрактувани тези 1 милиарда куб. м., за които предходните ръководещи от ГЕРБ споделиха, че няма по какъв начин да стане - видя се, че има - стана, а в този момент има опция и за още спомагателни количества. Но това отново би трябвало да стане август”, акцентира той.

На въпрос за какво някогашният енергиен министър дава обещание осезаемо понижаване на цената на газа от октомври, а “Булгаргаз” желае нейното нарастване с 60%, Мартин Димитров напомни, че Европа не е била готова за лимитирани доставки на съветски газ.

“Няма задоволително входни точки - терминали, за полутечен газ, тъй че съветският газ да бъде сменен с различен. Това се знае от Москва от самото начало, това е планувано. Просто Европа и България се оказаха неподготвени и това би трябвало да се каже непосредствено. Оттам е и повишаването. Ние с вътрешни средства не можем да променим този развой. Важното е, че когато бъде получен лиценза и връзката с Гърция е изцяло оперативна, ще стартират да работят цените по контракта, които чакаме да са по-благоприятни и да има по-добро обща цена”, разясни той.

За него непременно би трябвало да се реализира народен консенсус по какъв начин да се обезпечат доставките на газ за зимата и за запълването на хранилището в Чирен.

“Част от Европа ще изпадне в криза. Ние би трябвало да създадем всичко допустимо българската стопанска система да продължи да се развива макар компликациите, войната, на всичко, което се случва. Това би трябвало да е националната ни цел и тук би трябвало да се положат големи усилия”, продължи разбора си Димитров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР