В условията на повишена инфлация реалната стойност на спестените пари

...
В условията на повишена инфлация реалната стойност на спестените пари
Коментари Харесай

Спестяването в чист вид не носи доходност

В изискванията на нараснала инфлация действителната стойност на спестените пари понижава с темпа на инфлация, споделя Благовест Караджов, шеф на Iuvo. Той има над 20 години опит в ръководството на софтуерни компании, ориентирани към нововъведенията и високите технологии и ще взе участие в панела „ Технологичното съревнование на парите “ – част от идния,  който списание „ Мениджър “ организира на следващия ден, 20-ти октомври, в Интер Експо Център.

- На кои пазари оперира iuvo и къде има най-голяма потребителска база?

- Iuvo е добре позната платформа за вложение в P2P заеми, която съществува към този момент над 6 години и се употребява с доверието на вложителите, което е най-хубавата оценка. Потребителите в платформата са от цяла Европа, като максимален дял, близо 40%, са от България. Следващият максимален пазар е Германия, където вложението в P2P заеми е доста известно. Следват вложителите от Холандия, Белгия, Испания, Франция и така нататък

- Как се трансформират навиците за икономисване в общество с консервативни настройки по отношение на финансите като българското?

- Основният фактор за смяна на навиците остава повишението на финансовата просветеност. Спестяването в чист тип, т.е. в пари у дома или в банката, само че без рента, не носи рентабилност. А в изискванията на нараснала инфлация, която следим през последната година, действителната стойност на спестените пари понижава с темпа на инфлация, който за жалост е двуцифрен. Особено известен в тези условия е новият ни артикул iuvoSAVE, който дава опция на потребителите да икономисват, само че и да получават атрактивна рентабилност, освен това единствено с няколко клика, без да има потребност от каквито и да е финансови знания.

- Как ще се трансформират приходите по отношение на риска в платформите за P2P кредитиране през идната година предвид на измененията по лихвите?

- Не чакаме рискът да се промени значително. В iuvo сме извънредно фокусирани върху качеството на кредитното портфолио, в което може да се влага през платформата. Считаме, че финансовите институции, които дават заеми в платформата, подхващат нужните ограничения в изискванията на намаляващи действителни приходи на крайните кредитополучатели. Разбира се, риск при вложенията постоянно съществува и колкото по-висока е доходността, толкоз и рискът е по-висок. Централните банки започнаха гладко повишение на лихвите, като главната цел е да се даде знак, че в по-дългосрочен проект инфлацията ще бъде овладяна. Едновременно с това може да се чака и гладко повишаване на доходността в платформата, което се чака и от нашите консуматори.

Достъпът до  Пети банково-финансов конгрес " Бъдещето на парите " на списание „ Мениджър “  е безвъзмезден, с предварителна регистрация, която можете да направите 

Генерален сътрудник на събитието: 

Основни сътрудници: , 

С поддръжката на: , 

Партньори на коктейла: , 

Институционални сътрудници: , , , , , 

Медийни сътрудници: , ,, , , 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР