В условията на пандемия и усилена развойна дейност в областта

...
В условията на пандемия и усилена развойна дейност в областта
Коментари Харесай

Евростат: Интересът на българите към науката спада

В изискванията на пандемия и усилена развойна активност в региона на медицината, в България ползата към научни тематики спада.

Според последното проучване на Евростат повече от половината българи не се интересуват от научни тематики, а над 90% не се задълбочават в такива проблеми.

Химията може да наподобява по разнообразни способи. Въпросът е по какъв начин ни описват за нея.

" Това, което елементарно постоянно може да отпусне човек, е да види малко от същинската ѝ хубост - малко огънче, малко цвят и нещата към този момент потръгват по-приятелски по отношение на науката ", споделя Наско Стаменов - преподавател по химия и комуникатор на науката.

Тази формула не важи единствено за учениците. Доказва го поредицата събития за известна просвета за възрастни, проведени от екипа на Любомир Бабуров.

" На мен най-любимото ми събитие беше едно, в което три дни сглабяхме една инсталция, която да симулира изкуствена гравитация на Марс ", споделя той.

Освен забавно, научното познание може да ни помогне да развенчаем и много страхове. Дори мит за вид " кървави " портокали, появил се преди няколко години на пазара в България.

" В момента, в който се пуснаха, получих въпроса: " Господине, в действителност ли поставят СПИН в портокалите? ". Отговорът естествено е " не ". Най-малкото, тъй като първо - кой и за какво би, второ - даже и да би, по какъв начин?. А трето - даже и да сме в някаква дистопия, в която това е допустимо, вирусът на СПИН не устоя на О2 ", изяснява Наско Стаменов.

Проблемът с интереса към научните пояснения за света има две страни:

" Ако не сме го създали забавно и те не дойдат, значи ние сме се провалили, не са хората глупави ", добавя Любомир Бабуров.

" Търсенето на научна информация от време на време трансформира мнението на хората. А е комфортно да имаме мнение и да търсим единствено неща, които го съблюдават. Това да търсим нещо, което би ни разубедило, не е свойствено за индивида ", декларира Наско Стаменов.

И в случай че въпреки всичко не сте уверени, че науката е потребна, ето още един мотив:

" Това, което мисля че е най-ценното в това човек да се занимава и да чете за просвета, е способността да се оправя с непознати проблеми ", споделя още Стаменов.

Та, май е добре да й дадем късмет, нали?
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР