В условията на кризисната ситуация с овладяване на разпространението на

...
В условията на кризисната ситуация с овладяване на разпространението на
Коментари Харесай

Президентът: Да мислим за здравето на хората, но да запазим работвите места

В изискванията на спешната обстановка с преодоляване на разпространяването на ковид и поради ограничавания финансов запас най-важното е да се откри салдото сред подхванатите строги ограничавания и използване на социално-икономическите ограничения, тъй че България да разполага с пълноценна работна мощ и след рецесията. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с управленията на КНСБ и КТ „ Подкрепа “. Разговорът със синдикалните организации се състоя по самодейност на президента.
Държавният глава прикани да бъде обезпечено достойното битие на българите след превъзмогването на актуалната обстановка с ковид. „ Човешкият запас е най-съществен за България, тъй като държавният бюджет се образува от труда на всички българи и когато те са в затруднено състояние, страната би трябвало да намерения за тях “, съобщи Румен Радев. По думите на президента, салдото за нужните сложни ограничения би трябвало да бъде открит в диалог сред работодатели, синдикати и страната.
„ Трябва да мислим както за здравето на хората, по този начин и за опазване на работни места, за оцеляване на засегнатите браншове от стопанската система и за  българите, които са на ръба на своето битие във връзка с битови проблеми, приходи, опция за заплащане на заеми и сметки “, добави Румен Радев. По думите му, след рецесията България няма да е същата, по тази причина е належащо преосмисляне на връзките сред бизнес и страна. Според президента актуалната здравна рецесия демонстрира, че има браншове, които би трябвало да останат отвън пазарните механизми и открои френския модел в опазването на здравето.
По време на срещата от синдикатите откроиха острата нужда маски и дезинфектанти да бъдат налични в комерсиалната мрежа и да не се позволява далавера при продажбата им. „ Държавата би трябвало да предприеме дейности за оповестяване на пределно възможни цени на артикули, които са нужни за ограничение на ковид “, прикани президентът на КНСБ Пламен Димитров. От синдиката показаха, че към момента получават сигнали, че не във всички лечебни заведения са обезпечени защитни дрехи и маски за личния състав. Необходими са повече проби за проучване на пациентите, съответно и задоволително здравно съоръжение за преодоляване положението на болните от ковид, както и повишение на обществената сигурност за работещите на първа линия медицински екипи. От КНСБ акцентираха, че би трябвало да се обезпечат санитарно-хигиенни препарати в публичния превоз и места с огромно скупчване на хора.
Президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов уточни, че актуалната рецесия дава опция да се премисли данъчният модел в страната, с цел да може тя да действа дейно и да разполага с нужния финансов запас. Димитър Манолов съобщи, че освен дребният и междинен бизнес, а и огромните предприятия към този момент установяват загуби поради нарушени доставки.
 Като опция за обезпечаване на запас за покриване на обществени заплащания синдикатите показаха запасите в държавния бюджет, както и намаляването на финансови разноски. Организациите приканиха банките да плануват опция физическите лица да разсрочват вноските си по застраховане на заеми. Синдикатите обявиха, че не трябва да се позволяват банкрути и съкращения в най-засегнатите браншове като туризъм, ресторантьорство, хотелиерство, тъй като възобновяване на ликвидирания бизнес е по-скъпо от подпомагането по време на рецесия.
 По-рано денем Румен Радев организира среща с управленията на национално представителните работодателски организации в страната.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 16 март 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР