В условията на крайна поляризация на мненията изчезват нюансите при

...
В условията на крайна поляризация на мненията изчезват нюансите при
Коментари Харесай

Бенатова: Политиците изпращат вредни крайни послания. Информацията стана черно бяла без нюанси

В изискванията на последна поляризация на мненията изчезват нюансите при поднасянето и разбирането на информацията. Тя придобива черно-бели измерения и като че ли значимите елементи и контекстът губят своето значение.

Публиката има своите положителни и неприятни герои, без значение дали приказваме за политици, спортисти, публични персони или нарушители. Звучи ли ви познато? На публицистите, изключително на тези, за които безпристрастността е водеща, е познато до болежка.

Как се работи в изискванията на поляризация и дезинформация и има ли път обратно? Налага ли се да излезем от обувките си, с цел да противодействаме на тези процеси, в които пада жертва самият пиедестал на журналистическата специалност, търсенето на истината?

На тези въпроси отговори журналистът Миролюба Бенатова в предаването „ Кой приказва? ” по Дарик радио.

Тя изрази мнение, че третият мандат ще отиде в " Демократична България ", което, по думите й, може би ще е най-лошото, което ще се случи за партията.

" Много се говореше, че той (бел. ред. мандатът) ще отиде при Стефан Янев, само че допускам, че няма да стане тъкмо по този начин ", добави Бенатова.

Според нея, в случай че Румен Радев даде третия мандат на " Демократична България ", това ще бъде още веднъж някакъв образец за единодушие с Бойко Борисов.

" Има нужда от действителен подтекст, а не от едно непрестанно набиване на опорки от другите крила с другите ползи, което ние следим години наред в публицистичните формати ", сподели още Миролюба Бенатова.

По думите й разделянето на дребни балони не е от през вчерашния ден и не е от през днешния ден, само че в този момент може би се вижда по-явно, по-силно очебийно е и може би опитите да се насъсква обществото на дребни групички е по-видимо.

" Не мога да приема, че публицистите би трябвало да са бранители на тясна партийна линия, която и да е тя ", безапелационна е Бенатова. " Каква е ролята на журналиста, в случай че всички знаят това, което той ще каже? ", попита тя и добави:   " значи той е непотребен ".

Социалните мрежи са отдушник, на мнение е журналистката.  " Там може да се ускоряват избрани послания. Един от огромните същностни проблеми е, че хората, които са овластени, в формалната си изразителност употребяват и език на омразата, и изказвания, които не са потвърдени. И бидейки овластени, те в действителност официализират лъжите. Дават оправдание за това да бъдат представени ", уточни Миролюба Бенатова.

" Политиците са в действителност същинските носители на нездравословни послания ", съобщи тя и даде остарял образец с Валери Симеонов, който беше вицепремиер и в ролята си на такъв направи коментар за майките на деца с увреждания (бел. ред. -  " кресливи дами с сякаш заболели деца " ).

" Аз съм оптимист, тъй като знам, че всяко време си има своите младежи, те си идват със своите упоритости и стремежи и без обременеността на опита. Аз имам вяра в силата на началото, на това чувство на младежа, че всичко е допустимо, че можеш да постигнеш всичко, стига да си трудолюбив, да обичаш това, което правиш, и да си предан ", сподели още Миролюба Бенатова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР