В условия на високо вирусно натоварване - там, където няма

...
В условия на високо вирусно натоварване - там, където няма
Коментари Харесай

Пулмолог: Когато не можем да спазваме дистанция, най-подходящи са маските FFP2 и FFP3


В условия на високо вирусно натоварване - там, където няма опция да се съблюдава отдалеченост, както в градския превоз или в лекарските кабинети, е целесъобразно да носим маска вид FFP2. Такава е рекомендацията на пулмолога доктор София Ангелова.

По думите ѝ това е сертифицирана в Европа маска, която пази два пъти по-добре от здравната.

" Маските FFP2 и FFP3 пазят както тези, които ги носят, по този начин и близките. Този вид маска застава доста компактно до лицето и няма луфтове, каквито има при здравната маска, през които могат да обхванат вирусите и бактериите ", изяснява още пулмологът.

Медицинските маски са подобаващи за местата, където няма скупчване на доста хора и има условия за съблюдаване на отдалеченост, както в огромните магазини да вземем за пример. " На тези места смятам, че и шаловете биха били потребни, както и всевъзможни маски, стига да може да се съблюдава отдалеченост. Ако и инфектираният, и здравият са с маски, а дистанцията сред тях е два метра, то заразяването е 0% ", прибавя доктор Ангелова.

Специалистът по пулмология беше потърсена по отношение на извършена анкета в подкаст новините на Dir.bg , в която 30% гласоподаваха с " не " на въпроса " Интересувате ли се от равнището на отбрана на маската си? ". Чуйте какво сподели доктор София Ангелова в подкаста " С какво ще запомним този ден? ". С нея беседва Елза Тодорова:



Пулмологът дава за образец Германия, където FFP маските са наложителни.

" Считам, че те не би трябвало да бъдат наложителни на всички места, тъй като, когато имаме условия за отдалеченост, няма потребност съответно от тези маски, защото с тях се диша малко по-трудно ", сподели доктор Ангелова.

А по какъв начин хората избират маските си, съгласно наблюденията на Анета Иванова от София, която от години се занимава с шивашки услуги, а по време на пандемията стартира да създава и маски: " По-младите дами ги избират по цвят, до момента в който по-улегналите хора се интересуват от качеството. Специално мъжете избират по-тъмни цветове ".

Нейната рекомендация е да избираме памучни маски, защото памукът не провокира алергии. Тя отбелязва и процедура, която съгласно нея би трябвало да се заобикаля. " Понякога в горещините се заменят маските с леки копринени шалове, които покриват носа и устата, или се употребява такава от изкуствена материя. Това е нещо, което не трябва да вършим ", безапелационна е Иванова.

От 1 февруари по заповед на здравния министър на публични места могат да се носят единствено маски, а не както до момента - шалове или шлемове. Задължителното носене на маска за еднократна или многократна приложимост ще важи до края на април, в това число в градския превоз или навън публично място, на което има скупчване на хора. Изключение се позволява в заведенията след 1 март, както и за спортуващите и дребните деца.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР