В управленската програма на правителството е заложен анализ на пенсионната

...
В управленската програма на правителството е заложен анализ на пенсионната
Коментари Харесай

Задава се промяна: Министър с важна вест за пенсионерите

В управническата стратегия на държавното управление е заложен разбор на пенсионната система. Той би трябвало да завърши доникъде на тази година и ще бъде разискван с всички заинтригувани страни. Това заяви социалният министър Иванка Шалапатова.

" Веднага желая да кажа, че не приказваме за някаква историческа промяна на пенсионния модел. Искаме резистентност и правдивост на системата, не някакви радикални промени.

Ще обсъдим ограниченията най-много за финансовото подсилване и за реализиране на по-голяма правдивост на системата. Изкривяванията водят до избрана степен на неправда при установяване на пенсиите, най-много при по-младите и по-старите “, сподели Шалапатова, представена от Българска телеграфна агенция.

За този разбор страната ни ще получи поддръжка от специалист от Европейска комисия.

Министърът добави, че пенсионната промяна не е тематика единствено за България. В цяла Европа има застаряващо население и задъхващи се обществени системи, които субсидират от държавния бюджет пенсиите на жителите. Трябва да се усили информираността на жителите за това по какъв начин работи системата, от какво зависи адекватността на пенсиите им.

На следващото съвещание на така наречен Сребърен фонд с финансовия министър инициирахме дружно с Национален осигурителен институт за тази година да се осъществя цялостна осведомителна акция за действието на тристълбовия модел. Много се гордея с екипа на Национален осигурителен институт, тъй като там имат прелестна идея и скоро ще стартираме тази акция, сподели още Шалапатова.

До средата на тази година следва да бъдат оповестени съответни ограничения за деен живот на възрастните. Не единствено пенсиите са приоритет за обществения министър, а също и опциите за това възрастните хора да се усещат уважавани и потребни, разяснява още Шалапатова. Акцент в работата ѝ за новата година са и продължаващите политики за възстановяване на грижата за децата.

До края на януари ще публикуваме първия по рода си годишен проект за ранно детско развиване, съобщи министърът. Тя удостовери, че до края на 2024 година ще бъде приключен процесът на деинституционализация.

" Нямаме съмнение, че ще стигнем до края. В края на тази година, през декември, планираме да организираме специфична гала, на която алегорично ще изгасим осветлението на последния дом за медико-социални грижи за деца.

По този метод България ще може да означи края на една историческа ера, в която деца са се отглеждали групово в институции “, разгласи министърът. Министерството на труда и обществената политика (МТСП) работи по завършването на Националната карта за обществените услуги. Приоритет е да бъде измерен резултатът от обществените помощи за деца и фамилии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР