В Университетския център Бачиново“ бе открита 104-та международна научна конференция

...
В Университетския център Бачиново“ бе открита 104-та международна научна конференция
Коментари Харесай

Над 80 учени, докторанти и млади изследователи от 15 държави участваха в 104-та международна научна конференция по алгебра в ЮЗУ

В Университетския център „ Бачиново “ бе открита 104-та интернационална научна конференция по алгебра (ААА104), проведена от Катедрата по математика към Природо-математическия факултет на Югозападния университет „ Неофит Рилски “. Във форума участваха над 80 изявени учени в региона на алгебрата, докторанти и млади откриватели от 15 страни и четири континента.

Поредицата от научни конференции „ AAA – Arbeitstagung Allgemeine Algebra – Workshops on General Algebra “ е учредена през 1971 година в Дармщат, Германия. Оттогава са се състояли 103 конференции, проведени в Германия, Австрия, Чехия, Полша, Сърбия, Швейцария, Унгария, Словакия, Финландия, Люксембург, Италия и Естония, като за първи път се организира в България. Тя е съфинансирана от Фонд „ Научни проучвания “ по план КП-06-МНФ/30.

Конференцията беше открита от ръководителя на Катедра „ Математика “ в Югозападния университет доцент доктор Илинка Димитрова.

От името на ректорското управление одобрение към участниците сервира заместник-ректорът по научноизследователската активност и докторантското развиване доцент доктор Петрана Стойкова.

С думи на признателност към уредниците и участниците се обърна и проф. Ерхард Айхингер от Университета „ Йоханес Кеплер “ в Линц, Австрия, който е координатор на поредицата конференции от 2013 година Той описа повече за историята и задачите на интернационалния конгрес.

Работата на конференцията стартира с пленарни отчети, изнесени от акад. професор д.м.н. Веселин Дренски от Българска академия на науките, проф. д.м.н. Витор Фернандес от Университета Народоосвободителна въстаническа армия в Лисабон, Португалия, проф. д.м.н. Хайрула Айък от Университета Чукурова в Адана, Турция, проф. д.м.н. Драган Машулович от Университета в Нови Сад, Сърбия и проф. д.м.н. Ерко Лехтонен от Университета Халифа в Абу Даби, Обединени арабски емирства.

Конференцията ще продължи до 11 февруари, като съвещанията ще се организират в Университетския център „ Бачиново “.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР