В университетските държавни болници ще трябва да има най-малко две

...
В университетските държавни болници ще трябва да има най-малко две
Коментари Харесай

Проект: Създават комисии за ТЕЛК във всяка болница? frognews.bg

В университетските държавни лечебни заведения ще би трябвало да има минимум две комисии.

 

Териториални експертни лекарски комисии могат да се откриват и в други държавни и общински лечебни заведения за болнична помощ, центрове за психологично здраве и центрове за кожно-венерически болести.

 

Предвижда се ограничение на броя на вероятните случаи, при които НЕЛК може да връща процедурата за ново разглеждане от ТЕЛК. Това може да се случи единствено еднократно, като при наново обжалване на решението на ТЕЛК в една процедура НЕЛК не връща решението на ТЕЛК за ново разглеждане, а го взема решение всъщност.

 

Предвижда се в допълнение стимулиране на комисиите, които се произнесат в двумесечен период.

 

Регламентира се задължението на РЗИ да уведомяват служебно хората за нуждата от постоянно преосвидетелстване не по-късно от четири месеца преди приключване на избрания в експертното решение период на трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане.

 

В ТЕЛК наложително се включват всички началници на клиники/отделения от лечебното заведение, към което е разкрита Комисията.

 

Структурата на НЕЛК включва заместник-директор, отдел " Административно, правно, финансово, стопанско и осведомително обслужване ", отдел " Медицинска експертиза ", състоящ се от профилирани лекарски сформира по профили на болесттите и бранш " Техническа обработка на експертните решения ", и длъжностно лице по отбрана на данните.

 

В документа е планувано органите на здравната експертиза да могат да употребяват цялостната информация от записите в електронните здравни досиета на пациентите.

 

Освидетелстването на лицето по отношение на обжалвани болнични листове се прави от ЛКК и ТЕЛК по региона на лечебното заведение, издало болничните листове.

 

При установяване на трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане териториалната експертна лекарска комисия се произнася въз основа на наличната здравната и друга документи, в това число и информацията в електронните здравни записи на лицата в Националната здравно осведомителна система, без да се прави клиничен обзор.

 

Проектът е оповестен на уеб страницата на Министерството на здравеопазването за едномесечно разискване. За всички случаи се прибавя и " известяван по електронен път ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР