В университетите може да бъде въведена форма на обучение, подобна

...
В университетите може да бъде въведена форма на обучение, подобна
Коментари Харесай

И в университетите може да има дуално обучение

В университетите може да бъде въведена форма на образование, сходна на дуалната, която работи в междинното обучение. Целта е студентите да се образоват и в действителна работна среда, и да посещават по-редовно занятията. Вариантът на дуално образование може да е част от подготвяната от просветителното министерство Стратегия за висшето обучение. Една от задачите ѝ е да се намерят механизми студентите да вървят по-редовно на лекции.

Това стана ясно от изявление на министъра на образованието Красимир Вълчев, който взе участие в сряда в кръгла маса за провокациите пред висшето обучение и техните решения, проведена от Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Вълчев напомни, че инспекция на министерството в няколко университета посочила, че 15-20 на 100 от студентите вървят на лекции, а на преподавателите им е мъчно да ги накарат да посещават занятията и да провокират интерес от образованието.

" Ако желаеме да имаме по-качествено обучение и да придобият повече познания и умения, студентите би трябвало да са по-въвлечени в просветителния развой. Редовната форма на образование е най-високо финансирана, тя е и най-полезна. Осъзнавам, че немалка част от студентите не могат да съчетават ученето с работата, само че по тази причина има и други неприсъствени форми. Ние вършим инспекции в няколко висши учебни заведения, които демонстрират, че сред 15-20% е междинната посещаемост на лекциите в държавните университети ", съобщи Вълчев.

Той добави, че разликата сред " едно висше учебно заведение, което държи на репутацията и на качеството си, и сред друго висше учебно заведение, което го избива на симулация и на бутафория " са условията към студентите. Първият вид университети изискват целогодишно, непрекъснато и всекидневно наличие - с планове, задачи и четене на литература, а освен от сесия на сесия и от изпит на изпит, както е при други университети.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР