В унищожителен парламентарен доклад се казва, че Франция е загубила

...
В унищожителен парламентарен доклад се казва, че Франция е загубила
Коментари Харесай

Френският енергиен сектор изостава с 30 години

В разрушителен парламентарен отчет се споделя, че Франция е изгубила три десетилетия в конкуренцията за реализиране на енергийна самостоятелност и е зле готова за така наречен зелен преход към екологично чисти източници на електрическа енергия.

В резултат на " политическата променчивост " и безцелното придвижване на енергийната политика от средата на 90-те години на предишния ХХ век Франция е изгубила вероятността сама да си обезпечава енергийните потребности, изключително електрическата енергия.

Докладът от 372 страници, показан на Народното събрание в четвъртък, е резултат от шестмесечно следствие на многопартийна комисия .

Според центристкия ежедневник " Монд " документът е " дълга история на забележителни стратегически неточности, на нечути предизвестия, на пропуснати шансове, краткосрочно мислене, голословни догатки, рисковани залози и регулаторни и законодателни димни пердета ".

Според двама от членовете на комисията - Антоан Арманд от групата " Ренесанс " и Рафаел Шеленбергер от дясната партия " Републиканците " - " през днешния ден Франция е изправена с тил към стената " във връзка с енергийните доставки.

Комисията прекара 150 часа в изявленията с специалисти, учени, бизнес водачи, висши държавни чиновници, някогашни министри и двама някогашни президенти - Никола Саркози и Франсоа Оланд.
 Френската нуклеарна енергетика търси до 15 000 души годишно до 2030 година
Френската нуклеарна енергетика търси до 15 000 души годишно до 2030 година

Страната има проекти за създаване на най-малко 6 нови атомни централи

В продължение на шест месеца, споделя Антоан Арман, " преминахме от недоумение през изненада до смут ".

Фактите са в действителност отрезвяващи. Френският енергиен микс съвсем не се е трансформирал през последните три десетилетия.

През 2022 година страната е произвеждала 87% от електрическата енергия си от източници, които не са свързани с въглеродни излъчвания, само че не е съумяла да се възползва от тази голяма преднина в световната конкуренция за занемаряване на изкопаемите горива.

В отчета се установи, че когато Франция е трябвало да влага в слънчевия и вятърния бранш , както за произвеждане на електрическа енергия, по този начин и за продажба на френските технологии в международен мащаб, поредност от политически провали са оставили вратата отворена за китайците, които в този момент преобладават в международен мащаб.

Развитието на нуклеарния бранш беше забавено по време на председателството на Оланд в отговор на повредата във Фукушима през 2011 година
 На промени, понижаване на налози и нуклеарна енергетика залага Макрон за втория си мандат
На промени, понижаване на налози и нуклеарна енергетика залага Макрон за втория си мандат

Той е считан за любимец в изборите, планувани за 10 април

Днес този бранш, който би трябвало да обезпечава 70% от електрическата енергия на страната, създава с две трети по-малко от 2005 година, защото 32 от 56-те френски реактора са затворени за основна, само че отнемаща време поддръжка .

Още по-лошо е, че френската нуклеарна промишленост загуби статута си на международен водач поради забавянията и неуспехите, свързани със идващото потомство реактори.

Комисията ясно декларира, че построяването на така наречен нуклеарни централи с вода под налягане е било безогледно, защото нито технологията, нито планът са били приключени. Блокът " Фламанвил 3 " към този момент изостава от графика с 12 години и е надхвърлил бюджета си с милиарди евро.

В отчета се споделя, че не са положени задоволително старания за подготовка за удължение на потребния живот на френските нуклеарни реактори, макар че всички са знаели, че срокът им на валидност наближава.

Комисията прави 30 оферти, като най-важното от тях е апелът за основаване на законодателство, което да управлява условията в региона на енергетиката и климата през идващите 30 години .
 Президентът изиска цялата нуклеарна енергетика в
Президентът изиска цялата нуклеарна енергетика в " зеления преход " на Европейски Съюз

България към този момент е изгубила доста от прекъсването на своите 4 реактора при влизането си в Европейски Съюз, уточни Радев

Този закон би трябвало да регистрира евентуалните енергийни потребности в светлината на екологичните императиви и да включва задължението за непоколебим надзор от страна на Народното събрание и разнообразни експертни институции.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР