В Унгария се провеждат днес парламентарни избори. Премиерът Виктор Орбан

...
В Унгария се провеждат днес парламентарни избори. Премиерът Виктор Орбан
Коментари Харесай

Партията на Орбан има лека преднина на изборите в Унгария

В Унгария се организират през днешния ден парламентарни избори. Премиерът Виктор Орбан и ръководещата партия ФИДЕС имат лека преднина в предизборните изследвания и се борят за четвърти мандат отпред на страната към 14 часа. За първи път опозицията се сплоти и излъчи общ претендент за министър-председател.

Опозиционният алианс от 6 партии съумя да настигне в изследванията ръководещата партия ФИДЕС и за първи път от 12-години, когато Виктор Орбан идва на власт, изходът от парламентарни избор е непредсказуем. Лидерът на опозицията 49-годишният Петер марки Зай, гласоподава дружно със брачната половинка си и с децата си в град Ходмезовашархей в южната част на Унгария, където беше кмет.

По думите му унгарците могат да трансформират хода на историята като се борят за народна власт и достолепие.

По-рано и Виктор Орбан гласоподава дружно със брачната половинка си в Будапеща и съобщи, че чака велика победа, разказа вотът като избор сред война и мир и упрекна съперниците си, че се пробват да въвлекат страната във войната в Украйна, осведоми БНР. Руската инвазия накара Орбан да заеме отбранителна позиция за околните си връзки с Владимир Путин.

Освен войната в Украйна решенията на унгарските гласоподаватели се въздействат и от растежа на цените, инфлацията съвсем е най-високата от 15 години и е 8.3% за февруари. Днес унгарците гласоподават и на референдум за половото обучение в учебните заведения - законопроект, който провокира остри рецензии на Брюксел към,управляващата партия ФИДЕС и който съгласно критиците на Орбан лимитира правата на LGBTQ общността.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР