В улканът Ла Суфрие на източния карибски остров Сейнт Винсент

...
В улканът Ла Суфрие на източния карибски остров Сейнт Винсент
Коментари Харесай

Избухнал вулкан предизвика масова евакуация

В улканът Ла Суфрие на източния карибски остров Сейнт Винсент избухна в петък след десетилетия неподвижен, изпращайки тъмни облаци от пепел и пушек в небето и принуждавайки хиляди от близките села да се изтеглят, оповестява Reuters.

Заспал от 1979 година, вулканът стартира да дава признаци на интензивност през декември, когато изпусна пушек и стартира да бучи. Това се ускори тази седмица, което накара премиера на Сейнт Винсент и Гренадини Ралф Гонсалвес да подреди евакуация от покрайнината късно в четвъртък.

"Рано в петък най-сетне изригна. Пепел и пушек потопиха прилежащата зона в съвсем цялостна мрачевина, закривайки яркото утринно слънце ", показа свидетел пред Reuters и означи, че е чул детонацията от близкото село Роуз Хол, написа "Фокус ".

"По-малките детонации продължиха през целия ден ", сподели Ерусила Джоузеф, шеф на Университета на Западноиндийския сеизмичен проучвателен център, като добави, че този тип активност може да продължи седмици, в случай че не и месеци.

На Сейнт Винсент и Гренадини, който има население от малко над 100 000 поданици, не е имало експлоадиране на вулкан от 1979 година, когато изригването е предизвикало вреди за към 100 милиона $. При изригване от Ла Суфрие през 1902 година умират над 1000 души. Името на френски значи "изпускане на сяра ".

Изчислено е, че стълба от пушек доближава 10 км височина, заяви центърът за сеизмични проучвания. Падането на пепел може да засегне Гренадини, Барбадос, Сейнт Лусия и Гренада.

Около 4500 поданици покрай вулкана към този момент са били евакуирани с кораби и по земя, сподели Гонсалвес на конференция в петък. Падането на пепелта от вулкана обаче е спряло ненапълно напъните за евакуация заради неприятната видимост, съгласно Националната организация за ръководство при изключителни обстановки на Сейнт Винсент.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР