В улица без изход изглежда са стигнали преговорите за ротацията

...
В улица без изход изглежда са стигнали преговорите за ротацията
Коментари Харесай

Без изненади депутатите приеха оставката на Денков

В улица без излаз наподобява са стигнали договарянията за ротацията на министър председатели, което би означавало и предварителни избори. Според Бойко Борисов след признатата оставка на Денков през днешния ден - часовникът цъка в ръцете на президента и от него зависи по кое време ще са консултациите и изборите.

В ГЕРБ бяха сюрпризирани още нощес от бързината, с която ПП-ДБ взеха решение да вкарат в дневния ред на Народното събрание оставката на Денков, по-малко от 24 часа, откакто беше подадена. С този ход те в действителност свиха времето за договаряния сред непартньорите за бъдещо съдружно ръководство до края на мандата на този парламент.

Оставката беше призната единомислещо - с 216 гласа. Нито един " срещу " и " въздържал се ". Гласуването се случи в отсъствието на Бойко Борисов и Мария Габриел, които са на конгрес на ЕНП в Букурещ. И в отсъствието на самият министър председател, който след доклада си пред депутатите си потегли за съвещание на държавното управление.

Единодушно с 216 гласа " за " Парламентът одобри оставката на кабинета " Денков ". Това се случи при отсъствието на самият Денков от пленарната зала, защото откакто направи доклад пред депутатите, той отиде на постоянното държавно съвещание. Отсъстваха и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и претендентът за ротационен министър председател - Мария Габриел. Причината: от дълго време планувано и оповестено присъединяване в конгреса на ЕНП.

Оставката е призната. Това се случи тъкмо и на деветия месец от ръководството - както беше контрактувано. ПП-ДБ споделят, че по този начин са удържали на обещанието си. ГЕРБ-СДС видяха друго: прибързване и се усъмниха, че сътрудниците им тласкат страната към избори. Защото не показаха оценката на министрите и гласоподаваха в отсъствието на водача на ГЕРб и претендента за министър председател.

А дебата и гласуването на оставката влязоха като първа точка тъкмо през днешния ден, тъй като първата сряда от месеца всяка група може да прави оферти, които не се гласоподават от залата. Тази сряда първи по последователност са били ПП-ДБ и те са взели решението. Вижте още от политическите послания.

Така в отсъствието на премиера, министрите, на водача на ГЕРБ и претендента за министър председател Мария Габриел от пленарната зала оставката на кабинета беше призната.

" Това преждевременно деяние на сътрудниците от Политическа партия и Демократична България за подаване на оставка и нейното гласоподаване в този момент и незабавно буди избрани съмнения. Това, което на процедура нашите сътрудници от ПП-ДБ демонстрираха с този ход е, че в действителност те не желаят, може би, да се водят договаряния. По-скоро това, което те желаят е може би да тласнат страната към избори ", сподели Теменужка Петкова - народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

" Ние носим отговорност по тази причина страната да има реформаторско ръководство и това е единствената посока, в която тласкаме. Ако някой желае да отсрочва промените и да разтакава по-скоро отговорността по тази причина, че тласка страната към безвремие е негова ", съобщи Христо Иванов от ПП-ДБ.

" Това бързане може да значи и нещо друго: че това ръководство бяга от резултатите от личната си работа ", разяснява Томислав Дончев.

" Аз правя оценка доста високо учен Денков, правя оценка и работата на Мария Габриел ", сподели Кирил Петков.

Трябвало първо да се показа доклада на министрите, споделиха от ГЕРБ и видяха тактически ходове в държанието на ПП-ДБ.

" Вчера беше националната конференция на ГЕРБ. Това беше новината от през вчерашния ден. Подаването на оставката имаше една единствена политическа цел: да затапи тази вест. Първата сряда от месеца е денят, в който всяка ПГ може да прави оферти, които не се гласоподават от залата. Тази сряда първи по последователност са ПП-ДБ. В момента, в който беше подадена оставката в деловодството на Народно събрание, няколко минути по-късно беше направено и предлагането от ПП-ДБ - това да бъде първа точка от днешния дневен ред. Има една неустановеност от това какво би било държанието на техния сътрудник в ръководството, която неустановеност демонстрира едно нещо главно: че няма някакво доверие ", съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.

" Ние сме поели ангажимент на деветия месец да бъде подадена оставка, с цел да може да се получи тази ротация и изпълнихме своето обвързване. Някои го разчетоха това като провокация. И не са прави. И тази дума " избори " тука няколко дни се набива в главите на хората и до някъде нервира хората ", изясни Атанас Атанасов.

Оставката беше първа точка, само че министър председателят не влезе първи в залата.

Като осъществяване на стихотворец ангажимент - по този начин Денков стимулира оставката си. И регистрира:

" Българската стопанска система продължава да пораства с близо два %. Доходите нарастват над два пъти и половина по-бързо от инфлацията. Промените в правосъдната система и в Конституцията и подобряването на граничния надзор върнаха интернационалното доверие в страната. От 31 март след 12 години очакване ще пътуваме свободно по въздух и вода в Шенгенското пространство ", сподели Денков.

Денков даде поръчка:

" Въпреки средата на дезинформация, саботажи, офанзиви и провокации сме подготвени да продължим напред по осъществяването на заложените цели и на управническата стратегия с министър-председател Мария Габриел ", акцентира Денков.

Денков си потегли, а опозицията нападна.

" Има пазарлъци по тази причина кой какво ще овладее. Това е ПП-ДБ дребната патерица, огромната патерица или както желаете се наречете, по-точно е това, което ви сподели Пеевски: седящите в скута на Пеевски и пиещи мазно кафе. Оставка, неможачи ", сподели Цончо Ганев.

" Хора, които взаимно се отричаха, взаимно се клеха и арестуваха, се събраха. Задкулисието седна на първия ред, стана предкулисие и си узаконява далаверата ", изясни Корнелия Нинова.

" Уважаеми дами и господа и уважаеми господа-дами, това, което се случва през днешния ден трябваше да се случи преди 9 месеца. министър-председателят Денков се изпързаля като сапун в турска баня. И избяга от залата. Но както са споделили хората: когато кораба потъва, първи изчезват мишките ", показа Тошко Йорданов.

" Простотията, зависимостта от други страни, подвикванията, наглите изявления не са към този момент част от упованията на българския народ. И за жалост сътрудници, това ще ви маргинализира вас към момента и от ден на ден ", сподели още Петков.

Движение за права и свободи не участваха в дебата.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР