В Украйна се води разследване за възможна корупция в България

...
В Украйна се води разследване за възможна корупция в България
Коментари Харесай

Украйна разследва хора, свързани с БСП, получавали комисионни за доставките на оръжия в началото на войната

В Украйна се води следствие за допустима корупция в България по отношение на доставките на оръжие през първите месеци на войната на Русия в страната. Това стана ясно от думите на проверяващия публицист Христо Грозев пред „ Свободна Европа “.

„ Тези схеми са транснационални, те включват верига от медиатори – България, Румъния, Полша, Словакия, само че организацията, която се назовава „ Държавно бюро за следствие “ в Украйна, сега води такова транснационално следствие за злоупотреби, което включва и България “, сподели той.

От думите на Грозев стана ясно, че хора, свързани с Българска социалистическа партия, са получавали комисионни за това, че са помагали на съответни компании да имат преимущество при покупко-продажбите за експорт на оръжие за Украйна. От „ Свободна Европа “ са попитали пресцентъра на Българска социалистическа партия по какъв начин ще разяснява това изказване, само че той не беше разполагаем за неотложен отговор.

Новината идва, откакто при започване на войната на Русия в Украйна тогавашният министър на стопанската система Корнелия Нинова твърдеше, че „ България не е доставила и един патрон на Украйна “. Впоследствие тогавашният министър-председател Кирил Петков сподели, че България е изнасяла оръжие за Украйна, само че косвено – посредством компании медиатори.

„ Към оня миг за Украйна беше толкоз значимо да продължава достъпа си до българския пазар, че даже те си затваряха очите за тази корист. Само и единствено да не се прекъсне този канал на секрети продажби към Украйна “, сподели Грозев.

Директорът на най-големия държавен производител на оръжие ВМЗ „ Сопот “ – Иван Стоенчев обаче сподели, че няма информация за водено следствие в Украйна по отношение на доставките на българско оръжие.

В началото на войната в Украйна България беше една от двете страни от Европейския съюз, които отхвърлиха публично да я подкрепят с оръжие.

Въпреки това от отговор на Нинова на въпрос на депутати от ГЕРБ в Народното събрание през април 2022 година стана ясно, че през първите два месеца от войната България е изнесла оръжия и муниции на три пъти по-голяма стойност, в сравнение с за същия интервал миналата година.

В изявление през април 2022 година някогашният началник на държавната оръжейна комерсиална компания „ Кинтекс “ Александър Михайлов разяснява, че търсенето на оръжие е голямо, а главните дестинации, които се утвърждават, са Чехия и Полша.

Почти година по-късно Кирил Петков заяви, че посредством косвен експорт през Полша, Румъния, Съединени американски щати и Англия огромна част от снарядите в Украйна при започване на войната са били българско произвеждане.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР