В Украйна се наблюдава изненадващ бум на електромобилите, при който

...
В Украйна се наблюдава изненадващ бум на електромобилите, при който
Коментари Харесай

Бум на продажбите на Tesla в Украйна: Le Figaro

В Украйна се следи " неочакван взрив " на електрическите автомобили, при който покупките са нарастнали съвсем десетократно спрямо равнищата преди войната, заяви Le Figaro. Данните демонстрират, че колите Tesla са изключително известни измежду украинците.   

В края на 2021 година в страната са били регистрирани единствено 8 541 електрическия автомобил, до момента в който до януари 2023 година тази цифра е скочила до 46 830, показва изданието, базирайки се на данни от промишлеността. Въпреки продължаващите военни интервенции, този " гневен " напредък продължи и през предходната година, защото до ноември броят на електрическите автомобили съвсем се е удвоил, достигайки 83 116, отбелязва изданието.   

" За пръв път се сблъскахме със доста повишаване на търсенето на заеми за електрически автомобили на фона на дефицита на горива и повишението на цените на горивата ", съобщи Антон Тиутюн, заместител основен изпълнителен шеф на украинската държавна банка " Ощадбанк ".   

Рискът от спиране на електрозахранването на фона на стачките по енергийната инфраструктура на Украйна не стопира украинците да купуват електрически автомобили. Според Nissan Motor Ukraine страната разполага с сносно развита социална мрежа за зареждане, наброяваща до 11 000 станции, което е повече, в сравнение с в американския щат Ню Йорк и два пъти повече, в сравнение с в Полша.

Смятахме, че износът на електрически автомобили за Украйна ще спре с войната, и това се случи. Но след шест месеца бизнесът беше по-силен от всеки път ", споделя Ханс Ерик Мелин, шеф на Circular Energy Storage, английска компания, която следи потоците от употребявани акумулатори по света.

Търсенето се дефинира основно от вноса на коли втора ръка, откакто украинското държавно управление анулира множеството налози и мита, написа Le Figaro, като отбелязва, че колите Tesla са изключително известни.   

Докато през 2021 година украинците са купили едвам 454 Tesla, през 2023 година този брой е скочил до над 4600 единици, съгласно статистиката на автомобилната асоциация на страната Ukravtoprom. Преди две години Украйна е била измежду трите най-големи дестинации за използвани американски електрически автомобили, продавани в чужбина, след Нигерия и Обединените арабски емирства.  

Повечето от импортираните коли Tesla обаче са развалени и са закупени посредством търгове в Съединени американски щати и Канада, твърди Le Figaro, който се базира на автомобилния специалист Иван Малаховски от онлайн медията Wired. Според Малаховски някои украинци са трансформирали ремонта на Tesla в рентабилен бизнес, като поправят до 100 автомобила на месец.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР