В Украйна от днес, 1 юли започва да функционира пазар

...
В Украйна от днес, 1 юли започва да функционира пазар
Коментари Харесай

В Украйна започва да функционира пазар на електроенергия


В Украйна от през днешния ден, 1 юли стартира да действа пазар на електрическа енергия. Държавата ще престане да бъде единствен покупател и продавач на електрическа енергия. Започна търговия, а цените на електрическата енергия ще станат самостоятелни, разясняват локалните медии.

Либерализацията на украинския пазар ще се реализира по европейски модел в сходство с третия енергиен пакет на Европейски Съюз, ориентиран към демонополизация на доставчиците на енергоносителите. Едновременно с това, като един от главните опасности от основаването на енергийния пазар специалистите показват опцията за растеж на цените на електрическата енергия за индустрията и популацията.

От 1 юли към този момент няма да има единствен покупател. Вместо него ще има директни контракти сред производителите на електрическа енергия от централите и купувачите. Както и на другите пазара сред тях може да има и търговци.

„ Предприятията ще купуват електрическа енергия от тези, които оферират най-хубави условия, цена. Електроенергията като артикул ще се купува на пазара при разнообразни условия. Роля ще играе графика на ползване и други Цената ще варира всекидневно и даже почасово. Всичко ще се отразява в контракти и ще въздейства върху цената “, разяснява пред „ 24 канал “ украинският енергиен специалист Карел Хирман.

Всъщност, пазарният модел в Украйна както излиза наяве ще се доработва във времето, защото към момента не всички механизми са ясни, макар влизането в действие на решението за либерализация. С цел да не скочи съвсем два пъти цената на електрическата енергия за бита и популацията от юни тази година държавното управление на страната реши да не либерализира цените в този сегмент и утвърди механизъм за „ специфични отговорности “. Той, както се изяснява дава опция за компенсиране на част от разноските за електрическа енергия за популацията за сметка на облагите на други участници на пазара Част от създадената от държавните предприятия електрическа енергия ще се продава на доставчиците на закрепени цени.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР