В Украйна от 2022 г. насам в рамките на “дерусификация

...
В Украйна от 2022 г. насам в рамките на “дерусификация
Коментари Харесай

Украйна унищожила 11 милиона руски книги


В Украйна от 2022 година насам в границите на “дерусификация на библиотеките ” са унищожени 11 милиона книги на съветски език, съобщи заместник-председателят на парламентарната комисия по филантропична и осведомителна политика Евгения Кравчук.

“Дерусификацията на библиотеките в Украйна продължава.

Към ноември предходната година в публичните библиотеки са били отписани към 19 милиона екземпляра книги, от които към 11 милиона са били на съветски език ”, съобщи Кравчук в канала на Върховната рада в Телеграм.

Според нея те отписват и някои украинскоезични книги от руската ера, а има и рекомендации за отписване и унищожаване на книги, чиито създатели са подкрепяли съветската инвазия на територията на Украйна.

Политикът съобщи, че съотношението сред книгите на съветски и украински език в библиотеките е “много тъжно ”, по-специално, към 44% от книгите са на съветски език, а останалите са на украински или на езици на Европейски Съюз.
Тя съобщи, че съотношението в интерес на книгите на украински език би трябвало да се усили.
“Депутатите съумяха да трансформират бюджета за 2023 година, с цел да усилят финансирането на Института за книгата.

Това е доста по-малко, в сравнение с ни се искаше, само че ще ни помогне да платим за закупуването на изявления, които се финансират от бюджета на Министерството на културата ”, посочи тя.

На 1 юли 2022 година в Киев пресслужбата на градския съвет заяви, че е направена резолюция за възбрана на общественото потребление на всевъзможни културни артикули на съветски език в украинската столица, в това число книги, пиеси и концерти.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР